Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Òmnium i ANC tampoc valoren igual la trobada independentista prèvia a la reunió del Govern amb l’Estat

Mentre l’Assemblea vol actuar de “fiscalitzador” OC demana discreció

Redacció 15/01/2020
Els representants de l'ANC i Òmnium a la reunió a Palau el 15 de gener de 2020 (Horitzontal)

Òmnium celebra la reunió per preparar la negociació amb l’Estat i considera que la discreció és “imprescindible”

Òmnium Cultural ha celebrat la cimera que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat entre l’executiu, els partits i les entitats sobiranistes per preparar la negociació amb l’Estat i després d’assistir-hi ha decidit no fer-ne valoracions públiques més enllà d’aquesta, perquè considera que “la discreció és imprescindible per al seu èxit”. En tot cas, l’entitat ha considerat positiva la intenció de les parts que han assistit a la trobada d’explorar una estratègia conjunta per encarar la negociació amb el govern espanyol.

L’ANC vol que la taula independentista “fiscalitzi” els resultats de les trobades entre la Generalitat i l’Estat

L’ANC vol que la taula creada aquest dimecres entre el Govern, els partits independentistes i entitats serveixi per “fiscalitzar” els passos i acords que sorgeixin de la negociació entre la Generalitat i l’Estat pactada entre ERC i el PSOE. El vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, ha apostat per fer “seguiment i control” de la taula entre governs, que ha defensat que “s’ha de basar en l’exercici del dret a l’autodeterminació”. “És un dret que tenim i que hem d’exercir”, ha dit en una roda de premsa després de dues hores de reunió al Palau de la Generalitat. Cruanyes ha admès que la reunió d’aquest dimecres és “una primera trobada”, però ha confiat que serveixi per “arribar a acords estratègics” i “fiscalitzar aquest procés de negociació” amb l’Estat.

El vicepresident de l’entitat independentista també ha advertit que la situació dels líders sobiranistes empresonats pel referèndum de l’1 d’octubre de 2020 no pot influir en les converses amb l’executiu espanyol. “Els presos no han de condicionar aquesta negociació”, ha remarcat.