Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Nou atac dels tribunals: el TC anul·la els acords de la Mesa a favor de l’autodeterminació

La ‘justícia’ espanyola dona la raó a Cs i deixa ben clar que l’autodeterminació, l’amnistia i els drets civils i polítics són temes tabú

Agències 10/02/2022

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat “nuls” els acords de la Mesa del Parament de Catalunya del 25 de setembre de 2019 que van admetre a tràmit les propostes de resolució d’ERC, Junts i la CUP a favor de l’autodeterminació de Catalunya.

Els magistrats tomben de nou d’aquesta manera les declaracions simbòliques que el Parlament va aprovar en el marc del debat de política general del 2019. La sentència, que ha tingut com a ponent Maria Luisa Balaguer, dona la raó a Cs, que havia presentat un recurs per deixar sense efecte la decisió de la Mesa del Parlament de qualificar i admetre a tràmit les resolucions de les formacions independentistes.

En concret es tractava de la resolució “Un acord per l’autodeterminació, l’amnistia i els drets civils i polítics” que havia presentat la CUP, i “Per una resposta de consens davant la sentència del judici al procés” d’ERC, Junts i la CUP. Així mateix, el TC declara nul·la la decisió de la Mesa de l’endemà, 26 de setembre del 2019, de desestimar la petició de reconsideració dels grups unionistes.

Segons els magistrats els acords van “vulnerar” els articles 23.1 i 23.2 de la Constitució que recullen els drets dels diputats a exercir les seves funcions. La decisió no ha estat unànime i els magistrats progressistes Antonio Xiol i Ramón Sáez Valcárcel han anunciat vots particulars en contra.