Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Neguit al PSC pel debat sobre el 50% de vots independentistes

|

- Publicitat -

El PSC ha criticat el debat de l’independentisme sobre superar el 50% dels vots a les pròximes eleccions. Hi veuen una “nova distracció” de JxCat i ERC “per tenir atenció mediàtica”. La viceprimera secretària dels socialistes catalans, Eva Granados, ha valorat que en un estat de dret només hi ha dos tipus de projectes polítics, “els que accepten les regles de joc i els que no”. Creu que el de Carles Puigdemont diu que no les accepta i que els d’Oriol Junqueras esperen “el moment propici per no respectar-les”. Per això assenyala que entre les dues propostes no hi ha cap diferència. Per tot plegat, ha reclamat “noves majories” per a Catalunya per “girar full” i “fer un tomb electoral”.

D’altra banda, Granados ha deixat en mans dels dos executius si s’ha de reprendre la taula de diàleg tot i la “interinitat” a Catalunya. El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va valorar que no es pot reactivar aquest espai fins que no hi hagi eleccions, en una entrevista amb ‘El Periódico’. Els socialistes refermen l’aposta pel diàleg però diu que han de ser els dos executius qui decideixin, segons les circumstàncies.

Publicitat

La dirigent socialista ha assenyalat que li “preocupa” la proposta electoral de JxCat i també la d’ERC, i ha alertat que “si sumen, tornaran a governar” després de les eleccions. Per això ha emplaçat els catalans a “forçar noves majories” a les urnes i ha garantit que el PSC pot liderar el canvi que “necessita el país”.

Granados ha reconegut estar “preocupada” per si la majoria independentista bloquejava els ‘tempos’ que marquen les lleis per a convocar eleccions, anunciades ara pel 14 de febrer. Després de la petició de la Lliga Democràtica, que ha demanat a Cs i PSC un candidat instrumental per accelerar les eleccions i fer d’alternativa a l’independentisme, ha dit que des de les seves files es plantejaria un candidat instrumental només en cas que fos viable una majoria possible. Per tant, per ara no és una opció que tinguin sobre la taula.

Et pot interessar  El Parlament rebutja tramitar els pressupostos pactats entre Govern i PSC pel veto dels comuns al Hard Rock

De totes maneres, el líder del PSC, Miquel Iceta, sí que ha iniciat una ronda de converses amb tots els grups per escoltar les seves propostes. Granados les ha emmarcat en la normalitat parlamentària dins d’aquesta “excepcionalitat”, després de la inhabilitació del president del Govern, Quim Torra. Les “noves majories” a què aspira el partit inclouen a les forces que vulguin centrar-se en els serveis públics, la recuperació de l’economia i la “reconciliació”, segons ha desgranat Granados, que ha dit que no es fixen tant en qui, sinó en el “què”.

Els socialistes confien que la ronda de consultes que ha iniciat el president del Parlament arribi als socialistes aquesta setmana, tot coincidint amb els plens que hi ha a la cambra catalana -un d’ordinari i un altre d’específic sobre la covid-19.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut