Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Montserrat es modernitza: crearà per primer cop en els seus mil anys d’història un cor mixt amb veus femenines

|

- Publicitat -

L’Escolania de Montserrat ha decidit fer un pas endavant en el camí a la modernització i la inclusivitat i, per primera vegada en els seus mil anys d’història, incorporarà veus femenines amb la creació d’un cor mixt no professional format per noies i nois d’entre 17 i 24 anys, i que es posarà en marxa al setembre. El prefecte de l’Escolania, Efrem de Montellà, explica a l’ACN que l’Escolania segueix “una tradició antiga, que té un valor per ella mateixa, i no volem perdre el que tenim perquè molta gent l’aprecia, però també ens sabia greu no donar resposta a les peticions de tenir noies”. El cor actuarà un cop al mes, fet que permetrà també el descans dels membres de l’Escolania. Per escollir els candidats es faran audicions el 27 de maig i el 3 de juny.

El Monestir ha qualificat aquest pas de “molt important”, després de rebre diverses demandes d’obrir la porta a les veus femenines, a les quals ara es vol donar resposta. “És una novetat perquè en prop dels mil anys d’història, Montserrat mai ha tingut un cor amb veus femenines i masculines”, subratlla el pare Efrem de Montellà. “Ara l’engeguem i en ser una cosa nova, té un punt de desconegut”, explica.

Publicitat

El nou cor estarà format per unes 20 o 25 veus, i cada any es revisarà la seva configuració. La seva activitat serà intensiva, i inclourà formació vocal, litúrgica i espiritual per tenir coneixement i context de la comunitat. Segons ha sabut l’ACN, el nou Cor participarà un cop al mes dels actes litúrgics del santuari, i els seus membres cantaran la Salve Regina i el Virolai a l’ofici de vespres de dissabte i a la Missa Conventual de diumenge.

Les audicions per entrar al cor tindran lloc entre el 27 de maig i el 3 de juny, però hi ha alguns requisits, com ara tenir un bon nivell de lectura musical, experiència en cant coral i ser sensibles al fet religiós cristià. També es valorarà positivament que estiguin cursant estudis de cant. Amb tot, el perfil que es busca és el d’estudiants de música, de cant, de direcció i de disciplines relacionades. Els qui hi estiguin interessats poden demanar informació a través de l’adreça de correu electrònic escolania@escolania.cat.

Malgrat la bona notícia, la creació d’aquest cor de cambra no implica, almenys per ara, que les nenes es puguin incorporar a l’Escolania, considerada l’escola de música més antiga d’Europa i que, des del segle XIII, forma joves cantaires masculins.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut