Edició 2097

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de abril del 2024
Edició 2097

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de abril del 2024

Montilla creu que l’amnistia “és un camí que no portarà més que frustració”

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat José Montilla no creu que l’amnistia sigui una bona opció perquè els polítics independentistes surtin de la presó. “És escollir un camí que crec que no portarà més que frustració”, ha dit en una entrevista a ‘El Punt Avui’. Encara que Montilla és partidari que els presos puguin sortir per aconseguir “una baixada de la tensió i la reconducció del conflicte polític”, recorda que l’amnistia implicaria fer una llei al Congrés amb suficient suport parlamentari, de manera que seria “difícil”. D’altra banda, i en relació a les eleccions del 14-F, l’expresident no veu “gaire possible” que es pugui reeditar un tripartit com el del seu govern perquè ERC “no és la d’aquells temps” i “no hi ha les condicions”.

Segons Montilla, la correlació de forces al país “ha canviat” i hi han aparegut actors nous que fan que un tripartit com el que ell va liderar, amb PSC, ERC i ICV, sigui complicat. “Els temps han canviat i les posicions del partits també”, resumeix l’expresident, que tot i així no descarta “acords puntuals” amb els republicans ni que el pacte es pugui donar “en un futur llunyà on tot és possible”.

Publicitat

Amb tot, l’expresident recorda que ERC “ja ha dit molt clar” que no pretén pactar amb els socialistes i admet que, probablement, la situació dels presos independentistes “també distorsiona l possibilitat d’arribar a acords”.

En relació als presos, el també exministre insisteix que el camí de l’amnistia serà “frustrant” però apunta que a alguns actors polítics “ja els interessa crear frustració per continuar criticant”. A més, recorda que altres sectors diuen que una amnistia és “incompatible” amb la Constitució i que, per tant, una eventual llei que superés els tràmits parlamentaris hauria de tenir “consistència” perquè els tribunals no la tombessin. No veu tan difícil el camí de la reforma de la sedició al codi penal o dels indults, que creu que es poden anar treballant en paral·lel sempre amb l’objectiu de rebaixar tensió.

Et pot interessar  Sánchez admet que l'execució a Catalunya és insuficient però ho justifica pels "colls d'ampolla" i l'alça de preus

A l’entrevista, Montilla també defensa el paper del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, respecte al diàleg amb el Govern català i assegura que hi ha hagut “més que gestos” en aquesta direcció. Tot i això, remarca que “és molt difícil dialogar amb algú que va a la taula forçat pel seu soci –ERC-“, i amb unes eleccions ja anunciades.

En ser preguntat pel final del mandat del president de la Generalitat, Quim Torra, que va ser inhabilitat, Montilla creu que és “un final agònic” que ha implicat “un temps perdut” durant el període d’interinitat fins a les eleccions. “Ha estat un temps perdut en un moment en què perdre el temps és fer perdre el temps a la gent i endarrerir la possibilitat d’abordar realment els problemes de fons que té aquest país en un context de pandèmia terrible”, lamenta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut