Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Lliçó de Tailàndia a Espanya sobre què és un Estat de dret

|

- Publicitat -

A l’abril de l’any passat, l’exèrcit del regne de Tailàndia denunciava per sedició el tercer partit del país i a l’oposició, Future Forward, per demanar canvis en la Constitució i per declarar-se republicà.

A diferència d’Espanya, el Tribunal Constitucional de Tailàndia va decidir absoldre aquest dimarts els líders d’aquest partit polític. El tribunal va dictaminar que el Partit Future Forward no mostrava cap intenció de cometre cap delicte i que la denúncia no s’havia presentat segons el procediment legal correcte.

Publicitat

El partit encara s’enfronta a l’amenaça de dissolució sota una altra acusació pel seu finançament. El partit es va fundar el 2018 durant el govern militar i és obertament progressista i ha aconseguit seduir un votant molt jove.

El sorprenent resultat electoral, tercera força, al país del sud-est asiàtic van fer trontollar el govern, liderat per les mateixes forces que van dur a terme un cop militar el 2014. El partit Future Forward s’ha mostrat explícitament crític amb els militars per la seva interferència en la política. També busca modificar la Constitució, redactada després del cop del 2014, per fer-la més democràtica.

La sentència del tribunal, estretament lligat als poders fàctics de la monarquia (com a Espanya) ha ordenat dimarts a Future Forward que revisi la seva normativa per fer-la més clara per tal de complir amb la constitució que afirma que cap partit polític no s’ha d’oposar a la monarquia constitucional.

La popularitat del partit d’oposició es va subratllar el mes passat quan diversos milers dels seus partidaris es van reunir a Bangkok, la capital del país, en una de les manifestacions polítiques més grans des del cop d’estat de 2014.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut