Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

L’Institut d’Estudis Catalans presenta el Diccionari essencial de la llengua catalana, una nova eina en línia i amb menys paraules

L'obra recull les paraules més corrents de la llengua catalana: 39.300 mots d'entre els més de 70.000 que hi ha al DIEC, però amb definicions més profundes

|

- Publicitat -

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat la seva nova eina, el ‘Diccionari essencial de la llengua catalana’ (DEIEC), un diccionari de nova planta accessible en línia que ja està disponible al públic.

El DEIEC és una obra que parteix del cabal lèxic recollit al Diccionari de la llengua catalana (DIEC), editat per l’IEC l’any 2001, però que només conté les paraules més corrents de la llengua catalana. El document recull 39.300 mots d’entre els més de 70.000 que hi ha al DIEC.

Publicitat

Malgrat la reducció en el nombre de paraules, les definicions profunditzen més en els mots, i inclouen orientacions sobre com s’han d’utilitzar les paraules, molts exemples i combinacions lèxiques, entre altres. En les definicions dels verbs, per exemple, s’exposa la conjugació per als cinc dialectes (valencià, balear, nord-occidental i septentrional). A més, en les paraules que generen confusió en la separació sil·làbica, també s’hi inclou aquesta informació.

El diccionari també inclou una opció de cerca bàsica i una de cerca avançada, el resultat de les quals es pot imprimir o bé exportar a un document PDF o, en el cas de la taula de resultats de la cerca avançada, també a un full de càlcul. A més a més, el text dels articles és completament navegable, és a dir, que clicant sobre qualsevol dels mots es pot accedir a l’article del mot en qüestió.

Et pot interessar  'Alhora' presenta el seu pla de xoc pel català amb sis mesures per fomentar la llengua
Publicitat

Opinió

Minut a Minut