Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

L’independentisme tanca files en suport als dotze acusats a les portes del Suprem

Partits i entitats, amb el President Torra al capdavant, denuncien la persecució judicial i política de l’Estat espanyol vers unes idees i asseguren que aquest judici acabarà en no res perquè Europa tombarà les acusacions

|

- Publicitat -

Primera jornada tensa i intensa del judici contra l’independentisme. Si dins de la Sala de Vistes s’ha vist per primera vegada els nou presos polítics junts des del seu ingrés a presó ara fa un any i mig, als voltants del Tribunal Suprem s’ha viscut un episodi d’unitat cívica i política sobiranista.

A primera hora del matí s’han concentrat els principals líders de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, la CUP, el PDeCAT, l’ANC i Òmnium Cultural. A la trobada s’hi ha afegit fins i tot una representació dels comuns. La sorpresa ha arribat quan ha fet acte de presència del President de la Generalitat, Quim Torra, que no tenia previst ser-hi però ha volgut acompanyar els seus companys independentistes abans d’entrar al Suprem per seguir el primer dia de judici.

Publicitat

Tots ells han expressat la seva indignació pel que consideren que serà un judici totalment “injust”, que “vulnera” clarament els drets humans fonamentals dels acusats. A més, des del President del Parlament, Roger Torrent, fins els caps de les entitats socials, Elisenda Paluzie -ANC – i Marcel Mauri – Òmnium –, han repetit que a Catalunya, “mai s’ha comès cap delicte” perquè, asseguren “votar” mai pot estar perseguit ni reprimit. Els comuns, per la seva part, han assegurat que “tot i no ser independentistes”, la “persecució injusta” de l’Estat espanyol també els afecta a ells, i que sempre estaran al costat de la democràcia.

Enganxada amb la Policia espanyola

Una vegada han fet els parlaments tots els partits polítics i les entitats, el gruix de la concentració ha arrencat la seva caminada fins a la plaça Villa de Paris, on està ubicat el Tribunal Suprem. En tot moment han estat guiats per agents de Policia espanyola, amb un fort dispositiu de seguretat.

Els han fet anar fins a la Plaça de Colón per pujar el carrer Gènova i ja encarar el Suprem però, a l’hora de la veritat, els agents han decidit enviar la comitiva a vorera contrària d’on és la plaça. L’estupor dels polítics ha estat evident i, en preguntar perquè no els deixaven accedir, la resposta literal dels agents espanyols ha estat que “per motius de seguretat, no podien deixar-los passar”.

Partits polítics i entitats han intentat explicar als agents que els custodiaven que tenien més que pactat amb el departament de premsa del Suprem que sí podrien ser davant les portes del Suprem, però els agents han reblat que “tant ens fa el que hagueu pactat, manem nosaltres”.

La “solució”

Fins mitja hora després, amb una comitiva d’un centenar de persones atrapades en ple carrer Gènova, la Policia espanyola no ha trobat resposta a la situació. Han decidit que, per poder entrar al Suprem, la concentració havia de tornar al seu punt d’origen, a la confluència del carrer Recoletos i Bárbara de Braganza – uns 200 metres més enllà.

Mentrestant, a l’altra banda de Gènova, més a prop del Tribunal Suprem, hi havia organitzada una concentració espanyolista, amb diverses banderes de caràcter falangista. L’intercanvi de crits ha estat instantani. Han arrencat els unionistes, reblant “separatistas terroristas”, “Torra y Puigdemont, a prisión” i “no nos engañan Catalunya es Espanya”. La resposta de l’independentisme, limitar-se a demanar la llibertat dels presos polítics. Les concentracions, però, no s’han trobat en cap moment gràcies a un gran dispositiu policial, que ha arribat a tallar el carrer per evitar situacions de més tensió.

Finalment, ja amb la primera sessió del judici iniciada, el total de la concentració independentista ha pogut arribar a les portes del Suprem. El mal humor per les “negligències” de la Policia espanyola no ha pogut amb les ganes de donar escalf i suport als dotze encausats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut