Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’esquerra independentista empeny en la mateixa direcció que l’ANC i Òmnium: “No permetrem una negociació autonomista”

Front comú perquè l'executiu català no oblidi l'objectiu final d'aquesta legislatura: la República

|

- Publicitat -

L’esquerra independentista s’ha manifestat aquest dimarts al vespre pel centre de Barcelona per demanar la llibertat dels polítics presos i reivindicar la independència d’uns Països Catalans socialistes i feministes. En l’acte polític final els representants de la CUP i altres organitzacions del seu entorn han advertit al Govern que no permetran una “negociació autonomista” amb el govern espanyol i que el ‘procés’ ha “fracassat”. Per això, adverteixen que lluitaran “al carrer” i que cal “autoorganitzar-se” perquè la república sigui efectiva.

Prop de 15.000 manifestants, segons els organitzadors, i poc més de 4.000, segons la Guàrdia Urbana, han caminat des de la plaça Urquinaona, un cop acabada la mobilització de l’ANC a la Diagonal, fins la plaça del davant de l’antic Mercat del Born, passant pel passeig Lluís Companys. El lema de la manifestació era ‘Als Països Catalans, autodeterminació. Perquè no decideixin per nosaltres. De baix cap a dalt. Unim forces. Sortim als carrers’.

Publicitat

A l’inici de l’acte polític final, l’exdiputada exiliada a Suïssa Anna Gabriel ha instat a “no oblidar” cap lluita, ni l’independentista, ni la feminista ni la socialista, entre altres.

A continuació, Bàrbara Roch, d’Endavant i l’Oficina de l’Habitatge de Gràcia, i Maria Rovira, regidora de la CUP a Barcelona, han criticat durament l’estratègia “processista” dels últims mesos i els intents de negociació de l’actual Govern amb l’executiu espanyol. També han criticat “els lideratges i les institucions salvadores”, els suposats “canvis legals màgics” i les “declaracions buides de contingut”.

Roch ha dit que no volen un nou Estatut ni un nou referèndum, i ha dit que l’actual “Parlament autonòmic” és fruit del “pacte del 1978” i per tant no el podrà derrocar. Per això, cal “sobirania plena”, i ha recriminat a l’executiu de Torra que no apliqui les lleis anul·lades pel Tribunal Constitucional, com la 24/2015.

Ha assegurat que l’esquerra independentista lluitarà contra “els feixistes” i ha agraït la solidaritat de la resta de Països Catalans arran de l’1-O. També ha reivindicat que el 3 d’octubre passat no es va fer una “aturada de país”, amb la complicitat de la patronal, sinó una “vaga”.

Et pot interessar  La polèmica per convidar AC a unes jornades de Sabadell porta l’ANC a prohibir actes amb candidats del 12-M

Maria Rovira, que ha substituït l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, ha dit que les properes eleccions municipals no canviaran gaire el panorama polític, i ha dit que la CUP aposta pel municipalisme, però no pas per la institucionalització, sinó com a complement a la lluita al carrer. Així, creu que cal no només gestionar les institucions, sinó autoorganitzar-se a la societat civil, crear “contrapoders fora de les administracions”. “No volem maquillar el sistema ni fer-lo més bonic”, ha conclòs.

A continuació han intervingut Mar Ampurdanès, d’Arran, i Montserrat Castanyé, del sindicat COS i una de les activistes pels drets laborals dels treballadors càrnics. Aquesta última ha estat molt dura, i molt aplaudida, en la seva crítica als principals sindicats, UGT i CCOO, i als altres partits independentistes. Així, ha dit que “Espanya ens roba”, però també ho fan, segons ella, les elits polítiques catalanes. “Volem la pau, però primer donarem guerra”, ha conclòs.

Ampurdanès, per la seva banda, ha dit que la Generalitat va tenir i encara té “por” de “perdre el control de la gent”, i per això no es va fer efectiva la república el 27 d’octubre. Però ha advertit que “el poble digne no farà ni un pas enrere”. “El full de ruta processista ha fracassat, l’independentisme està desorientat i cal fer autocrítica”, ha assegurat, però ha afegit que això no es pot arreglar amb una “negociació autonòmica”, ja que “no es poden vendre els anhels” de la gent. “La independència no serà demà, ni amb manifestacions, eleccions o jugades mestres, serà amb els CDR” i altres mobilitzacions ciutadanes, ha assegurat.

Per concloure l’acte, diversos representants d’entitats socials vinculades a l’esquerra independentista com el diputat de la CUP Carles Riera, un ‘manter’ o una representant del sindicat universitari SEPC, han reivindicat diverses lluites com el feminisme, la llibertat dels polítics presos, l’ecologisme, la llibertat d’expressió, entre altres. L’acte ha conclòs amb el cant de ‘La Internacional’ i ‘Els Segadors’ i sense cremar-se cap bandera o fotografies de polítics espanyols, com havia passat altres anys.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut