Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’atenció primària reclama més recursos: “Estem saturadíssims”

|

- Publicitat -

Metges i infermeres de família entrevistats per l’ACN demanen més recursos per recuperar l’activitat que no han pogut fer per la pandèmia, després de dos anys amb sis onades i quan ja no es fan proves de la covid-19 a la població general. “Estem saturadíssims. Sembla que la covid hagi saturat la primària, però ja veníem d’una situació de desbordament per manca de professionals”, afirma la infermera Glòria Rius, de l’AIFiCC.

“Els recursos són molt limitats”, diu el doctor Antoni Sisó, de la CAMFiC. La doctora Meritxell Sánchez-Amat, de la FoCAP, alerta que Salut no ha consolidat contractes de reforç per la covid d’administratius i auxiliars d’infermeria, si bé el departament respon que la plantilla de l’ICS ha augmentat un 20% des del 2019.

Publicitat

Des que s’ha implementat la nova estratègia covid —ja no es fan proves de diagnòstic a la població general— les visites per aquest motiu han baixat als centres d’atenció primària (CAP). A més, amb prop del 80% de la població vacunada, les campanyes plantejades de forma massiva assumides per les infermeres han acabat. “Ara és un moment per agafar embranzida de nou i seguir amb la feina que ja fèiem, però amb més tranquil·litat”, destaca la presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Meritxell Sánchez-Amat.

Els tres entrevistats coincideixen a demanar més professionals per oxigenar i enfortir un sistema “saturat” ja abans de la pandèmia i que els responsables sanitaris apostin per l’atenció primària més enllà del discurs. “El sistema està saturat. Necessitem recursos i, si bé la voluntat política hi és, sembla que els esforços no són del tot suficients perquè el puguem posar al dia”, sosté la infermera i psicòloga Glòria Rius, de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

Et pot interessar  Alerta per possible presència de plàstic en croquetes de bolets congelades de les marques Eroski, Alteza i Bon Preu

“Per a la primària, tot és prioritari”

Diagnosticar i fer seguiment dels pacients amb malalties cròniques és activitat assistencial que els CAP no han deixat de fer durant aquests dos anys -excepte a la primavera del 2020, quan els centres de salut es van convertir pràcticament en monogràfics de la covid-19-. Amb tot, els professionals de la primària adverteixen que cal recuperar aquella activitat “desplaçada” o “interrompuda” per la pandèmia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut