Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’AEB busca aliar-se amb el Gobierno perquè suspengui la legislació sobre el català a l’escola

|

- Publicitat -

L’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) continua amb el seu objectiu: desmuntar el model d’escola catalana. Després del gir del TSJC, l’entitat vol aliar-se amb l’executiu espanyol per a impugnar el decret i la llei del català a les aules al Tribunal Constitucional (TC).

El TSJC ha reconegut que la nova legislació impedeix executar legalment la sentència del 25% de castellà i ha preguntat a les parts personades si hauria de presentar una qüestió d’inconstitucionalitat davant del TC perquè aquest avaluï si la nova normativa s’adequa a la Constitució i a la jurisprudència sobre el català que va marcar la sentència de l’Estatut. L’assemblea ja ha avançat que sol·licitarà que no l’interposi, remarcant que qui ho ha de fer és el Gobierno “que hauria de demanar també la suspensió de la nova normativa catalana”.

Publicitat

Ara bé, en cas que el TSJC s’acabi plantejant la qüestió d’inconstitucionalitat, l’AEB considera que no ha de suposar necessàriament “la suspensió de l’execució de la sentència”. “No s’ha produït un canvi del règim jurídic, entenem que el tribunal té instruments per fer factible la sentència sense focalitzar el tema en els projectes lingüístics, amb una programació que estableixin assignatures en castellà i català”, ha insistit l’advocat José Domingo.

“Un retard dolorós”

D’altra banda, el portaveu d’Escuela de Todos, Rafael Arenas, ha acusat directament la Generalitat de fer “trampes” i de buscar un règim que faci ineficaç la sentència. En aquest sentit, ha apuntat que demanar una qüestió d’inconstitucionalitat suposarà un “retard dolorós”, tenint en compte que el govern català l’ha estat promovent per evitar una aplicació immediata de la sentència.

Domingo ha alertat de les “conseqüències” econòmiques que tindria el fet que l’executiu espanyol “no actués”. “En la mesura que els alumnes hauran de ser indemnitzats per aquests fets, serà motiu d’una cadena de peticions de pares que considerin que els seus drets han estat vulnerats”, ha assenyalat.

La directora de l’AEB, Ana Losada, ha carregat durament contra l’executiu de Sánchez, a qui ha acusat de “no moure ni un dit” per no “molestar els seus socis”. Així, ha valorat la feina del seu equip jurídic que ha estat qui ha defensat “els drets dels alumnes catalans”. L’associació també ha demanat que requereixi al Govern que abandoni l’actitud de rebel·lió i que garanteixi el compliment de la legalitat amb les mesures constitucionalment previstes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut