Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

La UE alerta Espanya de les baixes reserves d’aigua i les condicions “extremament favorables” per a incendis

|

- Publicitat -

Brussel·les alerta que les onades de calor i la sequera han dibuixat un escenari “extremament favorable” per als incendis a Espanya, segons un informe publicat aquest dilluns pel programa de la Unió Europea (UE) Copernicus. A Espanya, les reserves d’aigua aquest 2022 se situen un 30% per sota la mitjana dels últims deu anys, mentre que a les regions del sud, com Andalusia o Extremadura, l’emmagatzematge és un 70% menys. Per la seva banda, les reserves hidroelèctriques es troben un 29% per sota de la mitjana dels últims set anys. Sobre els conreus, la UE alerta que, a Espanya, s’estan veient afectats tant els d’estiu com els d’hivern per les altes temperatures i la falta de pluja.

Junt amb Espanya, des de la UE assenyalen que França, Alemanya, Suècia, Itàlia, Àustria, República Txeca, Eslovàquia, Hongria, Romania, Polònia, Regne Unit i Irlanda registraran una sequera més elevada del previst entre juliol i setembre d’aquest any.

Publicitat

Aquestes prediccions augmenten els riscos de la sequera i el seu impacte a l’agricultura, l’energia i el subministrament d’aigua. L’informe apunta que, en el sector energètic, la manca d’aigua té conseqüències tant per a la producció hidroelèctrica com en el sistema de refrigeració d’altres plantes d’energia.

Des del programa Copernicus alerten que la competència per les reserves d’aigua és alta i ha començat abans de l’habitual. “L’aigua i les onades de calor han reduït els camps de conreu i el seu potencial”, sosté l’informe.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut