Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La Moncloa veu “normal” la sentència del TC sobre el Pla d’Acció Exterior perquè “la competència correspon a l’Estat”

|

- Publicitat -

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha afirmat aquest dimarts que la sentència del Tribunal Constitucional que tomba parts del Pla Estratègic d’Acció Exterior de la UE s’emmarca dins de l’àmbit de la “normalitat”. Segons Montero, el fet que el TC consideri inconstitucional part de la és fruit de la necessitat de “limitar quelcom tan important l’acció exterior de les CCAA”, perquè “la competència d’afers exteriors correspon al govern d’Espanya i el paper de les CCAA no pot ser substitutiu del del govern” espanyol.

El TC ha fet pública aquest dimarts la sentència en resposta a un recurs d’inconstitucionalitat plantejat pel propi executiu espanyol. Els magistrat consideren que el Pla Estratègic d’Acció Exterior i Relacions amb la Unió Europea 2019-2020 del Govern “vulnera competències estatals”.

Publicitat

La sentència anul·la els punts 9 i 10 del pla que parlen de la “consolidació i enfortiment de vincles amb el cos diplomàtic i consular”, el “manteniment de relacions estretes, regulars i fluïdes amb el conjunt del cos consular establert a Barcelona”, i la “participació proactiva en fòrums multilaterals de màxim interès”. A més, tomba el redactat sobre la posada en marxa del Diplocat, assegurant que genera “confusió” en les relacions internacionals.

El Constitucional també detecta punts del pla que “infringeixen determinades competències sectorials atribuïdes en exclusiva a l’Estat” com per exemple les que fan referència al corredor mediterrani, els serveis regionals ferroviaris d’alta prestació per viatgers a Catalunya i Occitània (punt 49), o la referència a la xarxa transeuropea de transport (punt 52). En aquests dos casos, es considera que el pla del Govern envaeix les competències estatals en transport i obres públiques d’interès general.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut