Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La missió impossible d’independitzar-se sent jove a Catalunya: només un 17% va aconseguir-ho el 2021

|

- Publicitat -

El nou informe de Comissions Obreres (CCOO) “Joves i emancipació a Catalunya i Europa: un estudi exploratori” exposa les enormes dificultats que el jovent català d’entre 16 i 29 anys experimenta a l’hora d’independitzar-se de casa els pares, un fet que sovint és una missió impossible. Segons dades de l’informe, només un 17% dels joves va aconseguir emancipar-se el 2021, i Espanya és un dels països a la cua pel que fa a l’edat d’abandonar la llar familiar, amb la mitjana d’edat situada als 29 anys, mentre que als països nòrdics, per exemple, es troba entre els 20 i els 21 anys, i a la resta d’Europa, als 27 anys.

Tal com exposa l’estudi, Espanya ha vist molt endarrerida l’edat en la qual els joves abandonen el domicili familiar, una problemàtica que també es reprodueix a països com Grècia, Irlanda i Portugal, precisament als que més va impactar la crisi financera del 2008. Tot i que l’atur entre els joves sí que ha remuntat, els salaris no ho han fet, i el jovent no ha aconseguit recuperar el poder adquisitiu perdut 15 anys enrere. De fet, el sou dels menors de 25 anys no arriba ni a la meitat del salari mitjà, i les taxes de parcialitat i temporalitat no han parat d’augmentar.

Publicitat

A més a més, l’informe també destaca que el 30% dels joves, és a dir, 1 de cada 3, està en risc de pobresa o exclusió social. A Barcelona, el jovent ha de destinar pràcticament el 85% del seu salari a pagar el lloguer, mentre que a la resta de Catalunya aquesta xifra també és elevada, concretament del 65%. El límit que es considera assumible se situa en el 30%, segons Catalunya Ràdio. L’estudi subratlla que només el 22% dels joves emancipats viu exclusivament dels seus ingressos.

Et pot interessar  Els homes joves són els més espanyolistes i favorables a protegir els símbols franquistes, segons una enquesta d'Òmnium

Amb aquest estudi, CCOO exposa sense embuts la missió impossible que resulta per als joves emancipar-se. El sindicat reclama més inversió i una aposta clara en polítiques públiques d’habitatge, augmentar els salaris del jovent per tal que recuperin el poder adquisitiu, i establir un salari mínim a Catalunya equivalent al 60% del sou mitjà del país.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut