Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La marxa ciutadana cap al Parlament Europeu agafa força amb més de 300 inscrits

A la iniciativa 'Camí a la República', també s'hi han sumat partidaris del dret a decidir que no volen la independència de Catalunya però que reclamen el seu dret a votar

|

- Publicitat -

Fa només uns dies l’activista de les terres de l’Ebre, Rai López, va anunciar que iniciaria una mobilització particular en forma de marxa a peu al Parlament Europeu “en la qual només hi haurà dues exigències: que Europa organitzi un referèndum pactat i controlat per observadors internacionals en territori català i que es traslladi el judici als presos polítics al tribunal d’Estrasburg”. López va fer una crida a que totes aquelles persones i entitats que estiguin a favor del dret a decidir li donessin suport i, avui, la marxa ‘Camí a la República’ ja ha sumat una vintena d’entitats sobiranistes que col·laboraran en les tasques d’organització.  A més, ja compta amb més de 300 persones inscrites per tal de realitzar algun tram de la marxa i, d’aquestes, més d’una cinquantena s’han sumat a fer tot el camí.

La iniciativa particular s’ha convertit, doncs, en una reivindicació de país. El diumenge 24 de març a les 12h, s’emprendrà la marxa des de l’estació de tren de Cervera de la Marenda, a la Catalunya Nord i -durant més d’un mes- cada dia es caminarà uns 30 quilòmetres. S’anirà fent parada a diferents pobles i ciutats, llegint un manifest redactat pel reconegut historiador Marc Pons, a aquelles ubicacions que han tingut una simbologia especial al llarg de la història catalana. D’aquesta manera, es completarà a peu un recorregut de més de 1.200Km que passarà per la casa de la República, on s’espera que siguin rebuts pel president Carles Puigdemont i els polítics a l’exili.

Publicitat

La iniciativa comptarà també amb una recollida de signatures durant tot el recorregut. Rai portarà una de les urnes de l’1 d’octubre (donada per una “personalitat” que ha volgut restar en l’anonimat) i es pretén que totes aquelles persones que vulguin participar en la marxa també descarreguin el manifest del seu web  i recullin signatures entre el seu entorn, per tal d’introduir-les a l’urna el dia que vagin a acompanyar la marxa. Hi haurà l’opció d’adherir-se al manifest on-line, per aquells que no puguin participar-hi. Les butlletes estaran disponibles en diferents idiomes,per tal de poder sumar, també, suports internacionals i la idea dels organitzadors (la petició està feta oficialment i estan a l’espera d’una resposta) és que la primera firma sigui la del president Quim Torra i l’última la del president Carles Puigdemont, per tal de “mostrar la unitat i transversalitat de l’independentisme”. La marxa acabarà al Parlament Europeu, on s’entregaran totes les firmes recollides i on López diu que no compta amb el contacte de cap eurodiputat tot i haver-ho intentat.

En declaracions a La República, López ha explicat que tot aquell que ho desitgi encara es pot sumar a la iniciativa: “Voldria que la gent s’emprengués aquesta reivindicació com una acció festiva, farem parades als pobles, compartirem somriures, anècdotes i,sobretot compartirem una part del camí cap a la independència de Catalunya”. I ha afegit que “la gent del poble estem decidits, ara les entitats sobiranistes i els líders polítics han d’estar a l’altura i emprendre el Camí cap a la República amb nosaltres” per explicar que s’espera que en les properes hores s’hi sumin les grans entitats com Òmnium i l’ANC per ajudar amb la gestió logística de la iniciativa, que va començar amb l’ajuda d’uns pocs familiars i ha acabat necessitant la participació d’un centenar de persones.

I és que, en el moment de llançar la proposta, el jove ebrenc no pensava rebre la “resposta massiva” que ha rebut. Fins i tot, segons ha explicat, s’hi han sumat partidaris del dret a decidir que no volen la independència de Catalunya però que reclamen el seu dret a votar, com van fer l’1-O més de 100.000 persones. “També els representarem a ells, a Europa”, ha defensat, en resposta a un tuit que ha fet la líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, per ridiculitzar la marxa i que ha acabat esborrant. López ha informat que ja ha tancat definitivament el seu negoci de restauració a Tortosa per a poder realitzar la marxa perquè prioritza “el que passi al poble català”. En aquest sentit, qui ho desitgi pot fer arribar donacions a la iniciativa: “No sé com mantindré les meves dues filles, però tinc clar que aquest no és el futur que vull per a elles”, ha sentenciat en el que ha reivindicat com una lluita contra la repressió en pro de tota la ciutadania.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut