Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La JEC acusa Aragonès de vulnerar la neutralitat en el seu discurs sobre l’Acord de Claredat

L'organisme diu que Aragonès va prendre una "posició partidista" en emprar consignes habituals en els partits independentistes durant un acte institucional, però resol no sancionar-lo

|

- Publicitat -

La Junta Electoral Central (JEC) ha acusat el president del Govern, Pere Aragonès, de no ser neutral perquè no va respectar la deguda imparcialitat que ha de guardar-se durant un procés electoral en l’anunci de l’Acord de Claredat que va fer el passat 11 d’abril. Tanmateix, l’ens ha resolt no sancionar el president, tot i que sí que l’ha instat a “extremar la diligència” en futurs actes institucionals.

Així, la JEC ha estimat parcialment el recurs interposat per Ciutadans, per bé que no incoa expedient sancionador. L’organisme recorda que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) prohibeix, des de la convocatòria de concursos electorals (en aquest cas els municipals, el pròxim 28 de maig), qualsevol acte organitzat o finançat pels poders públics que utilitzi expressions similars a les de les campanyes dels partits. Un fet que a ulls de la JEC va succeir el passat 11 d’abril amb l’anunci del full de ruta de l’Acord de Claredat, durant el qual Aragonès va fer servir expressions que empren normalment els grups independentistes, difonent un “missatge legitimador de la causa separatista” a través d’expressions com ara “tenim un conflicte polític amb l’Estat que segueix pendent de resoldre’s, agreujat per la repressió que es manté sobre representants de la ciutadania catalana que en aquests moments es troben a l’exili o pendents de judici pel compromís amb l’1 d’octubre”.

Publicitat

La JEC sosté que, en tractar-se de “consignes” que habitualment fan servir els partits independentistes, i haver-les difós en un acte institucional, el president “va prendre una posició partidista”. Tanmateix, l’organisme també considera que bona part d’aquestes expressions es van utilitzar durant el torn de preguntes dels periodistes, per la qual cosa opina que van ser “espontànies” i sense “premeditació”, un fet que “atenua la reprotxabilitat de la conducta”.

Et pot interessar  Aragonès colla els comuns pels pressupostos: "Vostès trien si avancem o si retrocedim"

Amb tot, la JEC considera que les manifestacions d’Aragonès van vulnerar la neutralitat deguda en procés electoral, però resol que no procedeix la incoació d’expedient sancionador. Sí insta el cap de l’executiu català, en tot cas, a “extremar la diligència” en futurs actes institucionals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut