Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

La investigació sobre els encàrrecs a Villarejo arxiva la causa contra Repsol i CaixaBank i els seus presidents

S’arxiva la causa contra Antoni Brufau, president de Repsol, i Isidre Fainé, president de Caixabank, en el cas Villarejo en què s’investigava si aquests alts càrrecs havien contractat l’excomissari per obtenir informació de sotamà que afavorís els seus interessos comercials, malgrat que Villarejo va confirmar l’encàrrec però desvinculat de la cúpula de les empreses

Avatar
Agències 29/07/2021

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha decidit arxivar per a Repsol i CaixaBank, a més de per als seus presidents, Antoni Brufau i Isidre Fainé, respectivament, la investigació sobre la contractació dels serveis de l’excomissari José Manuel Villarejo per presumptament espiar l’aleshores cap de Sacyr, Luis del Rivero.

En relació amb Fainé i Brufau, el jutge ha acordat el sobreseïment provisional perquè la seva participació no consta en la contractació de Cenyt, la nau capitana del grup empresarial de Villarejo.

En aquest sentit, ha indicat que, de la documentació que han aportat totes dues companyies es desprèn que aquesta contractació no requeia en l’àmbit de control del president, sinó en el dels seus directors de seguretat.

“Sense indicis que apuntin que els presidents de les companyies van intervenir de manera directa en els fets investigats, no és possible transferir a aquests presidents una obligació de supervisió i vigilància corporativa que està delegada en els òrgans competents”, ha dit.

Pel que fa a Repsol i CaixaBank com a persones jurídiques, el magistrat ha considerat que les dues tenien mecanismes de prevenció implantats que “eren adequats, amb independència de l’ocurrència final dels fets objecte d’investigació”.

En aquesta peça separada de Tàndem s’investiga el projecte Wine, pel qual haurien encarregat a Villarejo que espiés Del Rivero per evitar que obtingués el control de Repsol –de la qual CaixaBank era un dels accionistes més importants– a través d’una aliança amb la petroliera Pemex.