Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La investigació sobre els encàrrecs a Villarejo arxiva la causa contra Repsol i CaixaBank i els seus presidents

|

- Publicitat -

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha decidit arxivar per a Repsol i CaixaBank, a més de per als seus presidents, Antoni Brufau i Isidre Fainé, respectivament, la investigació sobre la contractació dels serveis de l’excomissari José Manuel Villarejo per presumptament espiar l’aleshores cap de Sacyr, Luis del Rivero.

En relació amb Fainé i Brufau, el jutge ha acordat el sobreseïment provisional perquè la seva participació no consta en la contractació de Cenyt, la nau capitana del grup empresarial de Villarejo.

Publicitat

En aquest sentit, ha indicat que, de la documentació que han aportat totes dues companyies es desprèn que aquesta contractació no requeia en l’àmbit de control del president, sinó en el dels seus directors de seguretat.

“Sense indicis que apuntin que els presidents de les companyies van intervenir de manera directa en els fets investigats, no és possible transferir a aquests presidents una obligació de supervisió i vigilància corporativa que està delegada en els òrgans competents”, ha dit.

Pel que fa a Repsol i CaixaBank com a persones jurídiques, el magistrat ha considerat que les dues tenien mecanismes de prevenció implantats que “eren adequats, amb independència de l’ocurrència final dels fets objecte d’investigació”.

En aquesta peça separada de Tàndem s’investiga el projecte Wine, pel qual haurien encarregat a Villarejo que espiés Del Rivero per evitar que obtingués el control de Repsol –de la qual CaixaBank era un dels accionistes més importants– a través d’una aliança amb la petroliera Pemex.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut