Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La GUB fa tuf de catalanofòbia: imposa la Llei Mordassa a un ciutadà que defensava els seus drets lingüístics

La Guàrdia Urbana de Barcelona va sancionar amb 601 euros un ciutadà per parlar en català i denunciar la vulneració dels drets lingüístics patida per un agent

|

- Publicitat -

Greu cas de catalanofòbia perpetrat directament des del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) i, de retruc, des de l’Ajuntament de Barcelona. La Plataforma per la Llengua ha denunciat el cas d’un ciutadà que no només va ser discriminat per parlar en català, sinó que a més ha estat sancionat amb una multa econòmica de 601 euros, ja que els agents del cos urbà li han aplicat la ‘Llei Mordassa’.

Segons exposa l’ONG del català, els fets es remunten al mes de desembre de l’any passat, quan la víctima passejava pel carrer juntament amb més persones i agents de la GUB van demanar-los que s’identifiquessin sense motiu. Com que van demanar-ho en castellà, un membre del grup els va dir que els parlessin en català, fet que va desencadenar una situació tensa per part dels agents públics. “M’entens perfectament en castellà, així que no penso parlar-te en català” va etzibar l’agent, òbviament en castellà. L’agent també va començar a apujar el to de veu i a dirigir-se al grup de forma “colèrica”, tot i que havien accedit a identificar-se. Finalment, els agents no van donar més informació al grup, i van abandonar el lloc amb les identificacions fetes.

Publicitat

Un mes després, el gener d’aquest any, la víctima va rebre una comunicació que l’informava d’una sanció de 300 euros; tenint en compte la discriminació patida, les irregularitats del procés i que els fets denunciats no es corresponien amb la infracció, va decidir posar-se en contacte amb Plataforma per la Llengua perquè defensés la vulneració de drets lingüístics patida. Així, el ciutadà, acompanyat per l’entitat, va recórrer la multa i va interposar una denúncia contra l’agent.

Et pot interessar  Una empresa que moderava Facebook, condemnada per discriminar segons la llengua els moderadors de continguts

Sanció de 601 euros per parlar en català i denunciar la vulneració dels drets lingüístics

La sorpresa va arribar ja al mes de març, un dia abans que l’Ajuntament de Barcelona arxivés la denúncia. Tant la víctima com l’entitat van trobar-se que la GUB havia obert un nou expedient contra el ciutadà al·legant una suposada infracció de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, la coneguda com a ‘Llei Mordassa’. Per si això no fos prou, la infracció denunciada anava acompanyada d’una multa de 601 euros, per la suposada negativa del ciutadà a identificar-se, tot i que això no va ser així.

Plataforma per la Llengua alerta que aquesta denúncia contra el ciutadà per part de la GUB és “només una excusa per justificar una represàlia contra el ciutadà, que es va atrevir a defensar els seus drets lingüístics i a denunciar l’agent”, ja que l’expedient no va obrir-se fins a 3 mesos després dels fets, després que el ciutadà els hagués denunciat formalment al consistori.

L’entitat també assenyala que els fets ocorreguts suposen no només la vulneració dels drets lingüístics del ciutadà (recollits a l’Estatut de Catalunya, a la Constitució Espanyola i a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries), sinó també un flagrant incompliment de la normativa interna de l’Ajuntament de Barcelona, de la qual depèn la GUB. Segons aquesta normativa, els treballadors han d’adreçar-se en català als administrats excepte que demanin ser atesos en castellà. Tot plegat, a ulls de l’entitat, mostra “la impunitat que tenen els agents de l’autoritat per vulnerar la legislació, i és una prova que les administracions no s’asseguren que els treballadors públics coneguin bé els drets lingüístics legalment reconeguts”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut