Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La fiscalia retira els càrrecs contra els acusats del cas Neymar, concloent que no va haver-hi estafa ni corrupció entre particulars

|

- Publicitat -

La fiscalia ha retirat els càrrecs contra tots els acusats pel cas Neymar 2 per estafa i corrupció entre particulars arran del fitxatge del futbolista brasiler pel Barça el 2013. En la penúltima jornada del judici a l’Audiència de Barcelona, el fiscal ha modificat les seves conclusions provisionals, en què demanava fins a cinc anys de presó per a l’expresident del Barça i dos per al futbolista, i ha anunciat que demana l’absolució de tots els acusats, inclòs el futbolista, els seus pares, els expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, un exdirectiu del Santos, els dos clubs i l’empresa familiar dels Neymar N&N.

En el seu informe final, molt més curt del previst a causa de la petició d’absolució, el fiscal ha dit que no s’ha pogut demostrar que els contractes entre el Barça, Neymar i el Santos fossin delictius. Així, segons ell, durant el judici s’ha demostrat, com a màxim, que “més de quatre acusats han trepitjat amb alegria almenys el codi civil brasiler i el català, a més del reglament de la FIFA, però no s’ha demostrat que hagin trepitjat el codi penal“. “DIS té dret a pensar que el traspàs de Neymar Jr havia de suposar més benefici, però s’ha equivocat de jurisdicció, hauria d’haver anat a la jurisdicció civil”, ha conclòs. Per fer aquestes afirmacions, el fiscal s’ha basat, sobretot, en els informes que van fer dos antics advocats de la FIFA, que ha qualificat de “pericial civilista” i que evidencia, segons ell, que l’incompliment del contracte no té res a veure amb el dret penal.

Publicitat

També ha assegurat que si els diners avançats pel Barça a Neymar eren un “suborn”, com assegura DIS, és molt poc habitual que es plasmi en un contracte, i per tant cal demostrar-ho molt bé. En aquest sentit, ha recordat que en el cas ‘Neymar 1’, Rosell i Bartomeu van pactar amb la fiscalia per acceptar que els diners pagats a Neymar eren part del salari futur del jugador, i que havien de pagar-ne els impostos corresponents.

Et pot interessar  El PP diu que Armengol va tenir un "paper clau" en la trama balear del 'cas Koldo' i en demana "la immediata dimissió"

Per la seva banda, les acusacions particulars de DIS i del sindicat de futbolistes brasilers han reiterat les mateixes conclusions, modificant lleugerament algunes xifres econòmiques. Sí que han retirat l’acusació contra la mare de Neymar, cosa que fa que quedi automàticament absolta. DIS demana cinc anys de presó per a Rosell, Bartomeu i Neymar Jr. Als dos expresidents blaugrana també els demana 195 milions d’euros de multa i set anys i mig d’inhabilitació per a càrrecs directius. Al futbolista li demana 149 milions d’euros de multa i la seva inhabilitació per a jugar durant el temps de condemna.

Les defenses han demanat l’absolució dels seus defensats i que les acusacions particulars siguin condemnades a pagar les costes del judici. L’advocat del Barça ha demanat l’absolució i, en cas de condemna, l’atenuant de dilacions indegudes.

El dilluns serà el torn de l’informe final de les acusacions particulars i de les defenses, i es preveu que a última hora de la tarda sigui el torn de l’última paraula dels acusats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut