Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La Fiscalia demana tres anys de presó per al presumpte assetjador de la il·lustradora Paula Bonet

|

- Publicitat -

La Fiscalia demanarà tres anys de presó per al presumpte assetjador de la il·lustradora Paula Bonet en el judici que està previst que se celebri aquest divendres. El ministeri públic considera l’individu responsable d’un delicte de coaccions, un altre d’amenaces i un tercer continuar de trencament de mesura cautelar, concretament de la prohibició d’acostar-se a l’artista o de tenir-hi comunicació de cap tipus. A banda dels tres anys de presó, la Fiscalia també li demana vint mesos de multa amb una quota diària de 8 euros, així com que es mantingui la prohibició d’acostar-se-li i parlar-hi que, segons el seu relat, ha incomplert en diverses ocasions. L’home ha estat en presó preventiva dues vegades per aquests fets.

Segons el relat de la Fiscalia, el juliol del 2019 l’acusat va començar a acudir al local de Barcelona on Bonet treballava i impartia tallers, sense que fos alumne seu i sense que abans hagués mediat cap tipus de relació entre ambdós. S’hi va presentar diverses vegades, sempre intentant interactuar amb ella, a la qual cosa l’artista sempre es va oposar.

Publicitat

El 26 de gener del 2020 l’assetjada va gravar els intents de l’individu d’entrar al local, intentant aixecar la persiana del local i fent petons al vidre mentre se la mirava a ella. L’acció va durar diverses hores, fins que Bonet va trucar als Mossos, que van acudir a l’indret i van persuadir l’individu perquè marxés.

En paral·lel, l’home assistia als esdeveniments que celebrava l’artista com ara presentacions de llibres, exposicions, xerrades o concerts. En totes aquestes ocasions, apunta la Fiscalia, li feia preguntes o la incomodava. També li va enviar diversos correus electrònics entre el juliol i el novembre del 2019, fins que Bonet va advertir-li que ho deixés de fer i que deixés d’anar al local, o que el denunciaria.

L’assetjament físic es va interrompre durant el confinament per la pandèmia, però va seguir enviant-li correus i missatges a través de Twitter o Instagram de contingut “inconnex, inquietant i pertorbador, reveladors de l’obsessió per ella i de la pretensió de mantenir-hi una relació amorós-afectiva”.

Et pot interessar  La fiscalia arxiva la investigació pel suposat espionatge a l’ex fiscal superior Rodríguez Sol en l’’operació Catalunya’

Després de les restriccions hi va tornar, novament amb visites al taller en les quals aprofitava per deixar objectes “mogut per l’afany de generar desassossec en la jove”, atès que rebutjava veure’l i parlar-hi.

A partir del setembre del 2020, l’individu va “redoblar el setge al local” per “imposar la seva presència” a Bonet, amb una actitud que, alhora, “alarmava les alumnes” de la il·lustradora. També són d’aquesta època un seguit de missatges a Twitter en què amenaçava l’assetjada amb estrangular-la, esquarterar-la o violar-la, entre d’altres.

Tot plegat va causar una alteració emocional i laboral a Bonet, que va haver d’anul·lar encàrrecs i els esdeveniments que suposaven més exposició pública. També va canviar de lloc el taller, que va deixar d’anunciar a les xarxes socials i va mantenir amb la porta tancada a partir d’aquell moment.

El 30 de setembre del 2020 es va imposar al presumpte assetjador una mesura cautelar de prohibició de comunicació amb Bonet per cap mitjà i d’apropament a menys de 500 metres d’ella, del seu domicili, del lloc de treball o de qualsevol altre lloc que freqüentés.

Segons el fiscal, el 20 i el 23 d’octubre del mateix any, “amb la intenció d’obviar aquesta prohibició”, l’acusat va publicar comentaris a Twitter “denigrants” cap a Bonet. El 26 de novembre va irrompre en una xerrada que la il·lustradora feia a través d’Instagram en la qual, amb el seu nom i cognom, va escriure “expressions humiliants” contra ella.

El relat de la Fiscalia també recull altres presumptes incompliments de la norma durant l’any 2021, amb visites al nou taller igualment intimidatòries, tot plegat desembocant en el fet que l’artista hagués de començar un tractament psicològic per ansietat que continua actualment.

El presumpte assetjador ha estat privat de llibertat per aquests fets des del 23 de desembre del 2020 al 26 de febrer del 2021, i des del 5 d’octubre del 2021 fins ara.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut