Divendres, 23 d'abril de 2021 - Edició 1002
La República

La Fiscalia de Pedro Sánchez s’oposa al permís de Sànchez per “manca de penediment”

El ministeri públic ja ho va argumentar per posicionar-se en contra d’una petició de Cuixart

Redacció
Redacció 07/02/2020
Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, a les portes de l'Audiència Nacional espanyola.

La Fiscalia de Pedro Sánchez, tal com ell va recordar en període de campanya, també s’oposa a un permís penitenciari de 72 hores per a Jordi Sànchez proposat per la Junta de Tractament de Lledoners. Entre d’altres arguments, el ministeri públic veu “prematur” concedir aquest permís i remarca que la “manca de penediment” del pres. Es tracta, de fet, dels mateixos arguments utilitzats la setmana passada per la fiscalia per rebutjar un permís també de 72 hores per a Jordi Cuixart. “L’intern no manté una adequada percepció de la gravetat dels fets comesos”, assegura. Ara, la decisió sobre els permisos penitenciaris de 72 hores tant per a Sànchez com per a Cuixart està en mans del jutge de vigilància penitenciària.

En el seu escrit, la fiscalia, que depèn del Gobierno, cita jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC) per remarca que els requisits establerts per a la concessió de permisos als presos qualificats en segon o tercer grau són “possibilitats i no drets”, i que la seva concessió “no és automàtica per la concurrència dels requisits objectius previstos a la llei”. “Perquè l’intern hagi complert un quart de la condemna, observi bona conducta o no sigui dolenta, no per això ha de correspondre-li en tot cas la concessió de permisos”, ha assegurat, ja que són un element per a la “preparació per a la vida en llibertat”.

A més, la fiscalia afegeix que també s’ha de tenir en compte “la gravetat del delicte comès i el bé jurídic atacat”. Així, considera que s’ha de valorar el delicte “i la seva forma de comissió”, ja que “no tots els delictes són iguals ni tenen el mateix retret social”.

El ministeri públic afegeix que l’informe indica que l’intern “reconeix els fets recollits en la sentència”, però que això “no suposa el reconeixement del delicte, ja que l’intern fa la seva pròpia interpretació dels fets” i “oblida” que el referèndum de l’1-O era “il·legal” i que els seus discursos i manifestacions públiques “es recullen com a fets provats a la sentència i, per tant, són una part del delicte de sedició pel que compleix condemna”.

A més, cita l’informe psicològic per afirma que no reconeix “la il·licitud de la seva conducta”. De fet, creu que no mostra penediment perquè “respecte dels fets delictius, manifesta que els drets es guanyen a través de la mobilització no violenta”. La fiscalia cita una entrevista al diari ‘El Mundo’ l’octubre del 2019, on afirmava que no havia comès cap delicte, per afirmar que “no hi ha una veritable assumpció delictiva” per part de Sànchez.

La fiscalia també assegura que no consta que Sànchez faci “programes de tractament adequats”.