Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La Fiscalia avança en les investigacions i fa una acusació de 4 delictes contra l’emèrit

L’òrgan del Supremo aprofundeix en les investigacions a l’emèrit i les concreta en una acusació que el deixa entre l’espasa i la paret

Redacció
Redacció 03/09/2021

La investigació sobre els delictes que l’emèrit podria haver comès fa un nou pas, amb la concreció, per primera vegada, dels delictes als quals s’acusa Joan Carles I, entre els quals se suposa que podria haver fet cobraments de comissions internacionals il·legals.

En una sol·licitud d’informació a les autoritats suïsses la Fiscalia ha exposat quins delictes en concret hauria comès l’exmonarca. Per tant, l’investigarà per: blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública, tràfic d’influències i suborn.

D’aquesta manera concreta els presumptes delictes de l’exmonarca i el posa, encara més contra les cordes, ja que les acusacions són cada vegada més concretes i directes. En conseqüència, la incertesa també és cada cop menor i l’espai per als malentesos que reafirmin la innocència de Joan Carles I també, malgrat que la investigació encara no ha conclòs.

La sol·licitud a Suïssa és la cristal·lització d’una investigació d’any i mig de la Fiscalia del Tribunal Suprem. L’objectiu de la Fiscalia se centra a investigar de manera determinada si Juan Carlos I va cobrar milions d’euros per presumptament intervenir en l’adjudicació de les obres de l’AVE a La Meca, si va fer ús de les targetes opaques, o bé si va ocultar part del seu patrimoni a Jersey.

En referència a la defensa de l’exmonarca, ha provat d’evitar l’obertura d’una causa penal amb regularitzacions fiscals, fetes a l’últim moment. No obstant això, l’emèrit viu en una illa propera a Abu Dhabi, ja que va decidir anar-se’n del país, per aturar “la repercussió pública” de les investigacions en què està sotmès.