Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La Federació Llull homenatja Joan Fuster a Sueca, el poble natal de l’escriptor

|

- Publicitat -

Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural, les tres entitats que conformen la Federació Llull, s’han trobat a Sueca (València), el poble natal de Joan Fuster, aquest dissabte, 15 d’octubre, per retre homenatge a l’escriptor en el centenari del seu naixement. A la vegada, l’homenatge també ha servit de reunió de treball per coordinar les tres entitats.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, s’ha referit a l’escriptor com a “principal impulsor del concepte de Països Catalans”. “Sense Joan Fuster avui, segurament, no lluitaríem plegats i tampoc no hauríem entès que la llengua només se salvarà si se salva a tots els Països Catalans”, ha dit.

Publicitat

Per la seva banda, el president d’Obra Cultural Balear, Joan Miralles, s’ha referit a l’escriptor com “el gran intel·lectual del segle XX” i ha dit que el seu llegat és “valuosíssim i dona cohesió i valor a les bones idees al nostre poble”. Per últim, la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià i de la Federació Llull, Anna Oliver, ha assenyalat que “actualment tenim el nombre més alt de la història de població amb capacitats lingüístiques adquirides en l’ensenyament obligatori, però, en canvi, l’ús social del català retrocedeix“.

En aquesta línia, Oliver ha anunciat que la Federació Llull “impulsarà un diagnòstic exhaustiu que reculli la situació lingüística d’arreu dels Països Catalans, per adaptar-la a cada racó del territori”. “La llengua se salvarà actuant, utilitzant-la i compartint-la”, ha conclòs. Oliver ha volgut valorar el rellançament de la Federació Llull, iniciat amb la coordinació a l’hora de presentar esmenes a la llei espanyola de l’audiovisual i que els pròxims dies posarà l’accent en la priorització de la política lingüística.

Et pot interessar  Antich insta els partits a donar "atenció prioritària" a la "defensa de la llengua catalana"

Els tres presidents han fet aquestes declaracions després de la visita i ofrena floral a la tomba de Joan Fuster al cementiri de Sueca, durant els actes d’homenatge de la Federació Llull a la localitat natal del poeta. A la trobada s’ha acordat, entre d’altres, prioritzar la política lingüística: el diagnòstic, promoció i impuls de la llengua catalana, amb propostes d’actuació sempre adaptades a la realitat lingüística de cada territori. Aquest acte ha precedit el que tindrà lloc de manera simultània a Barcelona, València i Palma de Mallorca el 7 de novembre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut