Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

La decapitació del general Moragues, l’heroi del poble

|

- Publicitat -

El general Moragues va ser un dels principals herois de la guerra de Successió a Catalunya qui va lluitar contra les tropes francoespanyoles. El guerriller català va ser executat el 27 de març de 1715, concretament avui, fa 307 anys que el van assassinar d’una forma infame. Posteriorment, el cas del general va servir “exemple de càstig” per a la societat, exposant el seu cap en una gàbia al Portal del Mar i així, “escarmentar-lo”.

L’any 1705, Moragues i Regàs va signar del Pacte dels Vigatans, fet que es va considerar com la primera acció de guerra de la guerra de Successió a Catalunya. Es compromet a negociar una aliança amb els anglesos i fer aixecar el sometent a la plana de Vic per ajudar l’arxiduc Carles d’Àustria a desembarcar a Barcelona.

Publicitat

Moragues es va acabar convertint en general, lluitant contra els borbons i plenament en contra del setge de Barcelona. El 18 de setembre de 1714, quan va caure Cardona, la major part de comandaments militars austriacistes van optar per abandonar el país. En Moragues, però, no va marxar a l’exili i va optar per tornar a les terres on vivia la seva dona, tot sabent que era el punt de mira per a les tropes francoespanyoles. Efectivament, les autoritats borbòniques van preparar una batuda i va ser arrestat el 20 de març a prop de Montjuïc.

Finalment, el general Moragues va ser executat sense escrúpols el 27 de març del 1715. En cap cas, se li van reconèixer els honors militars, i descalç i amb camisa de penitent, fou arrossegat viu pels carrers de Barcelona per un cavall fins a arribar al patíbul: Allà va ser executat, decapitat i esquarterat, per tal de complir la triple condemna de mort que va rebre.

Et pot interessar  Zapatero espera que Puigdemont torni "amb totes les garanties" fruit d'una aplicació "efectiva i ràpida" de l'amnistia

A més, el cap del general Moragues, com a escarment, va ser posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal de Mar, amb una inscripció en llatí que deia:

“Josep Moragues, per haver comès el crim d’una repetida rebel·lió, haver abusat dues vegades de la clemència reial, finalment, la tercera vegada, fou pres i executat per la justícia.”

Tot i les súpliques de la seva dona, vídua, el cap no es va retirar del Portal de Mar fins al cap de dotze anys. Evidentment, el seu objectiu era per generar por al poble, per així poder controlar la situació i evitar qualsevol acte de rebel·lia.

Per aquest motiu, president a l’exili, Carles Puigdemont, en fa un recordatori a través del poema musicat, “Les decapitacions” de Pere Quart feta per Ramon Muntaner: “Un bon dia per recuperar la meravellosa versió inspirada en “Les decapitacions” de Pere Quart feta pel gran Ramon Muntaner, també en la nostra memòria, en honor al general Moragues”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut