Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La CUP s’obre a la negociació per blindar el català si el Govern dialoga amb la comunitat educativa

|

- Publicitat -

La CUP participarà de la negociació per blindar el català si el Govern obre un “marc de diàleg franc i sincer” amb la comunitat educativa. En declaracions a l’ACN d’aquest divendres, el diputat Carles Riera ha instat l’executiu a crear una taula per negociar amb els sindicats i representacions de famílies i estudiants per respondre a la sentència del 25% de castellà a les aules. En aquest sentit, Riera ha afegit que, si el Govern convoca aquesta taula amb la comunitat educativa, la CUP s’obrirà a valorar les diferents iniciatives legislatives de la resta de partits: “Queda poc temps però tenim dies i el cap de setmana per treballar”. Per ara, la CUP creu que les propostes que ha “conegut” no garanteixen el blindatge de la immersió.

“Falten pocs dies per una setmana decisiva”, ha advertit Riera, que considera que el ple de la setmana que ve -convocat per dimecres- podria ser “determinant” pel futur de la llengua. En declaracions a l’ACN, el diputat anticapitalista adverteix que la sessió plenària pot servir “per avançar o retrocedir en la immersió”.

Publicitat

En aquest sentit, Riera ha demanat al Govern que, amb “urgència”, convoqui una taula de negociació amb la comunitat educativa per dialogar i acordar una “solució efectiva” per respondre a la sentència del 25%, i que blindi la immersió i garanteixi la vehicularietat de la llengua. Si aquestes condicions es donen, la CUP s’asseurà a participar de les propostes.

“Només podrem plantejar les nostres propostes en una taula amb la comunitat educativa. Si passa i hi som, estarem oberts a escoltar altres iniciatives legislatives”, ha subratllat el diputat. Per la CUP, cal que el diàleg amb el sector sigui “franc i sincer”. A més, reclama que qualsevol solució passi pel blindatge de la immersió, amb el català com a única llengua vehicular. I, per últim, reclama “igualtat i equitat” entre tots els centres pel que fa als projectes lingüístics.

Et pot interessar  Estrada planteja el 12-M com un "plebiscit" entre una política "dependent de l'Estat" i "un nou rumb"

La CUP ha mantingut converses les últimes hores amb ERC i Junts, que han fet arribar propostes legislatives als anticapitalistes. Tot i això, el grup de Riera considera que de moment cap iniciativa garanteix el blindatge de la immersió: “Encara es mouen en el terreny d’adequar-se i adaptar-se a la sentència del TSJC, que imposa el 25%”, ha advertit.

La CUP, doncs, insta el Govern a aprofitar els propers dies -cap de setmana inclòs- per convocar la comunitat educativa a una taula per negociar la resposta als tribunals. A l’horitzó, una setmana “clau” per al futur de la llengua. No es descarta la convocatòria d’un Consell Executiu extraordinari, ni tampoc que dilluns hi hagi una Mesa i Junta de Portaveus també extraordinàries.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut