Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La CUP demana al Govern “menys improvisació i més planificació i mitjans” contra la covid-19

|

- Publicitat -

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonés ha demanat aquest dissabte que el Govern deixi d”‘improvisar” i actuï amb més planificació en la lluita contra la covid. A més, ha reclamat que hi hagi més mitjans a l’atenció primària i al sistema de rastreig, ja que són “la primera trinxera” en la batalla contra el virus. En aquest sentit, ha demanat que el Govern posi l’accent en les mesures col·lectives, com el reforç dels mecanismes de detecció i control, i no tant en les mesures individuals, com el confinament domiciliari, que, segons ell, perjudiquen especialment les classes populars. També ha demanat que les mesures proposades no siguin contradictòries, com proposar el tancament de cinemes i no posar restriccions al transport públic.

En una roda de premsa telemàtica, Aragonés ha dit que Salut no està fent prou contractacions a l’atenció primària ni al sistema de rastrejadors, i en canvi s’han gastat recursos públics per pagar els ingressos a les UCI de centres privats o per contractar a l’empresa Ferrovial per un ‘call center’ de rastrejadors.

Publicitat

A més, li ha retret falta de “celeritat”, ja que el sistema de rastreig no es va activar al Segrià fins tres setmanes després de conèixer els primers brots a la Franja de Ponent a finals de maig. En un sentit similar, ha criticat que tot i que les mesures proposades pel Govern es van conèixer aquest divendres i han entrat en vigor aquest dissabte, alguns alcaldes metropolitans i de Ponent s’han reunit aquest dissabte amb el Govern per conèixer els detalls interpretatius de la normativa.

Per això, critica que el Govern traslladi tota la responsabilitat a les accions individuals dels ciutadans i no assumeixi “responsabilitats col·lectives”. “Mentrestant no s’actua en salut pública”, ha lamentat. Així, per exemple, ha proposat que es facin proves PCR gratuïtes a tota la població, especialment a les zones amb més risc de brots, i que els resultats i la detecció dels possibles contactes es facin en 24 hores.

Et pot interessar  Govern, Comuns i CUP veuen la querella de JxCat per l’informe sobre Casol com una “amenaça” a les víctimes de masclisme v

També ha considerat que algunes de les mesures proposades aquest divendres són “contradictòries”, ja que es recomana no fer activitats prescindibles, però alhora no es prenen mesures al transport públic o als centres de treball, on ha demanat que es prengui la temperatura a tothom i els inspectors de treball sancionin les empreses que no compleixin les mesures de seguretat. També ha criticat que no es límit el turisme però alhora s’obligui els cinemes a tancar.

Pel que fa al confinament domiciliari recomanat, Aragonés ha dit que és molt perjudicial en els barris densament poblats, amb pisos petits i amb la calor de l’estiu. En aquest sentit, ha demanat que se suspenguin els talls d’electricitat a les famílies que ho necessitin i que es puguin plantejar fer servir sistemes de ventilació. De fet, creu que la proposta de confinament domiciliari pot “generar un efecte fugida de les grans ciutats i escampar la covid pel territori”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut