Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La CUP avisa que no farà “cap sacrifici” pels pressupostos del 2019 per fer “autonomisme”

Estrada descarta el suport dels cupaires "si no hi ha un gir de 180º a la política que impera Parlament"

|

- Publicitat -

“La postura de la CUP és absolutament contraria a la criminalització dels CDR, a l’acatament i sotmetiment a l’estat espanyol i a les resolucions d’una justícia que no té res de justa; i per tant si no veiem un gir de 180º davant d’aquesta política que impera al Parlament, amb nosaltres que no hi comptin i que no ens demanin sacrificis per fer autonomisme amb polítiques neoliberals”. Són paraules d’una de les portaveus del secretariat nacional de la CUP, Laia Estrada, que en declaracions a l’ACN aquest divendres ha advertit que els cupaires no estan “conformes” amb el rumb dels altres grups independentistes: els cupaires consideren que s’actua amb “processisme 2.0”, i sense “donar compliment al mandat popular de l’1-O”. Estrada ha replicat així a les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, que en una entrevista l’ACN ha fixat prioritzar l’esquerra anticapitalista per arrencar les converses per als pressupostos –”Els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats i això és un mandat d’autoexigència”, ha afegit Torra a l’entrevista.

I “processime 2.0”, segons els cupaires, passa per detectar un “sotmetiment i acatament a les resolucions judicials totalment aberrants i un sotmetiment als imperatius de l’estat espanyol en termes de compliment dels topalls de dèficit”, alhora que, tot i les declaracions per “tenir com a prioritat la restauració de la república”, el Govern s’obre el diàleg amb l’executiu espanyol. Un Estat contra qui els cupaires carreguen per no reconèixer el dret a l’autodeterminació.

Publicitat

“Processisme 2.0” també implica, segons la portaveu de l’esquerra anticapitalista, “continuar unes polítiques neoliberals” al Govern. És a dir, al seu entendre, “no afrontar” les llistes d’espera ni “la misèria creixent” o haver mantingut la subhasta d’herències intestades. Per tot plegat, Estrada ha descartat per tant participar en “un sotmetiment absolut” i ha reclamat al Govern que “trenqui la lògica neoliberal”.

Et pot interessar  Vilagrà emplaça Junts i CUP a sumar-se a la proposta de referèndum d'Aragonès

Estrada ha recordat en aquest sentit que l’abstenció de la CUP per facilitar la investidura de Torra a la presidència de la Generalitat –el president “ho sap”- no implicava garantir la governabilitat durant la legislatura. I ha insistit també que van deixar clar que, en “passar a formar part de l’oposició”, es mantindrien amatents per si havien d’ensenyar al Govern “targeta vermella davant de gestos en direcció contrària al mandat popular de l’1-O”.

La portaveu dels cupaires, que ha recordat que ja van aprovar uns pressupostos que no compartien el 2017 davant “la promesa d’un gest de ruptura”, l’1-O, ha advertit a Torra sobre el titular d’Interior Miquel Buch: en comptes de “preocupar-se per uns pressupostos autonòmics, hauria de prendre mesures amb un conseller que equipara els CDR amb agressions feixistes”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut