Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

La CUP avisa a JxCat i ERC que la “guerra de retrets” no beneficia a l’independentisme

Sirvent diu que es podria haver suspès de sou i feina els agents investigats per l’agressió racista al Bages

Avatar
Agències 16/06/2020
Pla americà de la diputada de la CUP Maria Sirvent oferint una roda de premsa al Parlament el 16 de juny de 2020 (Horitzontal)

La CUP ha criticat que JxCat i ERC protagonitzin “una altra guerra de retrets” en lloc d’assumir que hi ha “un problema” al cos dels Mossos d’Esquadra, després que s’hagi conegut un cas d’agressió racista policial al Bages, que va passar ara fa un any i mig. Els anticapitalistes critiquen que “en lloc d’assumir els problemes i posar-se a treballar, es basen en tirar pilotes fora i tirar-se retrets els uns als altres”. Per tot plegat, la diputada de la CUP-CC Maria Sirvent ha reclamat que es depurin responsabilitats dins del cos policial i que es transformi aquest model de seguretat. També ha criticat que Interior hagi decidit canviar de destí els agents investigats i no se’ls hagi suspès de sou i feina.

“Retreure’s en comptes d’actuar i buscar mecanismes de fiscalització”, ha reclamat la diputada en la primera roda de premsa des del faristol de la sala de premsa del Parlament, després del confinament. La CUP considera que hi ha un problema amb el model policial en el cos dels Mossos d’Esquadra, de racisme policial i institucional, de restricció de protesta constant i d’identificacions preventives. Entre les mesures que reclamen, hi ha la dissolució de la BRIMO i ARRO, la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, o la prohibició de la tècnica de dispersió coneguda com el carrussel, o la prohibició de les tàser.

Per tot plegat, més enllà dels “retrets constants que no aporten res” entre socis de Govern, els anticapitalistes veuen “més important que mai defensar el projecte independentista, una alternativa i un projecte transformador que pugui donar sortida a les reivindicacions populars” en la crisi post-covid-19.

La CUP proposa al Parlament que comptabilitzi les intervencions dels diputats homes i les diputades dones per saber-ne la participació real

Els cupaires han proposat aquest dimarts a la Mesa del Parlament una iniciativa per comptabilitzar les intervencions que fan diputats homes i diputades dones als òrgans de decisió de la institució per saber-ne la participació real. D’acord amb aquesta proposta, constaria en acta la participació política real dels càrrecs electes. La iniciativa començarà en aquest pròxim ple i es durà a terme a les comissions, a la Mesa i a la Junta de Portaveus a partir de setembre. “Esperem que puguem anar corregint la tendència segons la diagnosi”, ha explicat Sirvent.

La CUP demana a tots els ajuntaments que facin onejar la bandera LGTBI als balcons dels ajuntaments

Després de la sentència del Tribunal Suprem que prohibeix exhibir banderes no oficials als edificis públics, en una decisió que inclou, per exemple, la bandera independentista catalana o la que agrupa el moviment LGTBI, la CUP ha cridat a tots els ajuntaments a fer onejar la bandera LGTBI als balcons dels ajuntaments.

Els anticapitalistes alerten que es reprendran els desnonaments

Els anticapitalistes també han alertat que quan acabi l’estat d’alarma es podran tornar a executar desnonaments ara aturats -tot i que denuncien que també sota aquesta situació se n’han executat- i han criticat que no s’hagi regulat la prohibició de desnonar persones “que necessiten un sostre”. També qüestionen per què no s’ha regulat els preus del lloguer i que no s’hagin posat a disposició de persones sense casa els habitatges turístics ara buits, tot plegat en un moment “en què s’aprofita per fer contractes amb Ferrovial i s’aprofita per rescatar empreses privades”.