Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Ciuró es reuneix amb el nou pare abat de Montserrat i es posa “a disposició de l’Abadia

La consellera de Justícia s’ha reunit amb Manel Gasch, nou pare abat de Montserrat, en una reunió en la qual han parlat sobre l’impacte de la pandèmia a Montserrat i en la que no s’ha comentat ni el presumpte cas d’abusos sexuals que va sortir a la llum el mes de juliol passat, ni han tractat “cap qüestió política”

Agències 20/09/2021

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s’ha reunit aquest dilluns al migdia amb el nou pare abat de Montserrat, Manel Gasch, pocs dies després de ser nomenat. Ciuró ha destacat el “compromís amb la democràcia” de l’Abadia de Montserrat i la defineix com una “figura integradora al servei de tot el país i de l’espiritualitat de tothom”. La consellera ha dit que no han tractat cap qüestió política ni tampoc han parlat sobre el presumpte cas d’abusos sexuals que va sortir a la llum el mes de juliol passat. Ciuró, però, ha dit que l’actuació de l’Abadia va ser “ràpida” i considera que “l’església catalana és un exemple de com s’ha reaccionat”. La consellera i el pare abat també han parlat sobre l’impacte de la pandèmia a Montserrat.

La trobada entre Ciuró i el nou pare abat ha tingut lloc a la seu de l’Abadia de Montserrat i també hi ha estat present la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley. Es tracta de la primera reunió entre un membre del Govern i el pare Manel Gasch, després que el 15 de setembre passat es convertís en el nou abat de Montserrat.

En declaracions als mitjans de comunicació a la sortida de la reunió, Ciuró ha dit que s’ha posat “a disposició” de l’Abadia per “col·laborar amb allò que considerem un símbol de l’espiritualitat a Catalunya”. La consellera ha explicat que Gasch li ha traslladat que els reptes que tenen en els propers temps com són el 75è aniversari de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat l’any 2022, i la celebració el 2025 del mil·lenari de la fundació del Monestir de Montserrat.

Manel Gasch es va convertir el 15 de setembre passat en el nou abat de Montserrat després de la renúncia de Josep Maria Soler, que ja ha complert els 75 anys. Gasch és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i el 1996 va ingressar al monestir de Montserrat. El 2011 va ser ordenat sacerdot i va començar la formació en teologia a Montserrat, que va completar amb la llicència en Teologia a Roma (2005). De l’any 2005 al 2010 va ser Prefecte de l’Escolania i, des del 2011 fins a l’actualitat, ha estat el majordom-administrador del Monestir.

Tot i el seu nomenament, el nou abat està a l’espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria en una data encara no determinada.

Els visitants a Montserrat comencen a situar-se als nivells prepandèmia

Ciuró i Gasch també han esmentat la difícil situació que ha passat el recinte de Montserrat per la pandèmia. Amb tot, fonts de l’Abadia han explicat que s’estan començant a recuperar els números de visitants d’abans de la pandèmia. En concret, els mesos de setembre i octubre s’espera que les visites de dilluns a divendres arribin a les 2.000, mentre que el cap de setmana la xifra ascendeix fins a les 5.000. Pel que fa als allotjaments hotelers, les dades estan al 40% d’ocupació.