Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

‘La Catalunya dels artistes’: Creen una guia de viatges “alternativa” amb els paisatges que van inspirar diversos creadors

El llibre 'La Catalunya dels artistes' dedica un dels capítols a Joan Miró i la seva vinculació amb Mont-roig del Camp

|

- Publicitat -

Els periodistes Aure Farran i Jordi Bes han plasmat “una nova mirada” a territoris coneguts a través dels vincles d’una vintena d’artistes amb paisatges catalans a ‘La Catalunya dels artistes’.

Publicitat

És una guia de viatges “alternativa” sobre l’entorn que va inspirar pintors, escultors i arquitectes. La tria dels protagonistes dels 20 capítols ha estat “complicada”, perquè més enllà dels personatges més cèlebres -com Pablo Picasso o Joan Miró- també s’han visibilitzat dones -com Lluïsa Vidal o Núria Llimona- que la història “no ha posat al lloc que els correspon”. Coincidint amb el capítol dedicat a Miró, aquest dissabte s’ha presentat el llibre al Mas Miró, on també s’ha tractat la relació del pintor amb el món del vi.

Artistes reconeguts i no tan reconeguts

A l’hora d’escollir els vint artistes que formarien part d’aquest llibre, els seus autors van prioritzar la necessitat de donar a conèixer no només personatges consagrats, sinó també les seves relacions amb espais més desconeguts que els van captivar.  Un dels altres objectius era ampliar l’imaginari popular amb noms que “no havien rebut el reconeixement que es mereixen”.

Entre els personatges femenins destacats, ‘La Catalunya dels artistes’ parla de la relació entre Núria Llimona i Barcelona, l’escultora Emília Xargay i Girona o la pintora Lluïsa Vidal amb Sitges i Barcelona. “Després de fer recerca, ens hem adonat que hi ha dones que mereixen ser explicades, però que han estat invisibilitzades i que probablement no les hem vinculat mai a cap dels nostres paisatges. Una de les coses que ens fa sentir més orgull és haver inclòs aquestes artistes al llibre i parlar de la seva trajectòria i la vinculació amb casa nostra”, ha ressaltat Farran.

Un dels casos “paradigmàtics” que es relaten al llibre és la petjada que va deixar Mont-roig del Camp (Baix Camp) al pintor Joan Miró. Segons Farran, l’artista representa “el màxim exponent de vinculació entre obra i paisatge”, ja que tota la seva trajectòria està lligada amb aquest municipi i dels seus quadres i escultures se’n desprèn el paisatge emocional. Precisament aquest dissabte el Mas Miró ha acollit la presentació de ‘La Catalunya dels artistes’, en un acte que s’ha complementat amb una xerrada sobre la influència del món del vi en el pintor.

Una recerca “incipient” sobre Miró i el vi

La investigació ha anat a càrrec de la periodista Ruth Troyano i la directora del Mas Miró Elena Juncosa i s’ha basat en la correspondència, fotografies i la documentació i elements de la masia. En el marc d’aquesta recerca “incipient” s’ha plantat una petita partida de vinya de moscatell dins la finca, amb l’objectiu de recuperar el paisatge original que envoltava l’artista quan vivia al mas. Paral·lelament, l’equipament ha afegit una proposta de ruta centrada en el vi i Miró on s’inclou un tast per als participants.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió