Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

JxCat tornarà a votar ‘No’ a la nova pròrroga de l’estat d’alarma

La formació tenia com a prioritat que el govern espanyol confirmés Torra “com a autoritat competent”

Avatar
Agències 19/05/2020
La portaveu de JxCat, Laura Borràs, durant la seva intervenció al Congrés aquest 22 d'abril del 2020. (Horitzontal)

JxCat tornarà a votar ‘no’ a la nova pròrroga de l’estat d’alarma aquest dimecres. Segons han confirmat fonts de la formació, durant els últims dies han mantingut contactes amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, sense acord. JxCat havia estudiat la possibilitat de fer una abstenció però, finalment, ha decidit que es mantindrà en contra com en les darreres votacions. La formació havia fixat cinc condicions per deixar enrere la negativa. La primera passava perquè el govern espanyol reconegués el president de la Generalitat, Quim Torra, com a autoritat competent en el procés de desescalada.

També plantejava l’aprovació d’una prestació dirigida als que no poden anar a treballar perquè tenen persones dependents a càrrec o un acord perquè les administracions locals, individualment, poguessin utilitzar romanents per afrontar la crisi.

A més, JxCAT proposava crear un mecanisme vàlid i efectiu per assegurar que els préstecs amb avals de l’ICO arribin al destinatari final sense dilacions ni interferències, amb la màxima agilitat i a un interès “raonable”.

La formació també demanava que es fes el pagament immediat de les prestacions dels ERTO a les persones que encara no les han cobrat. Per últim, reclamava una nova moratòria dels impostos condicionada a la recuperació de l’activitat.

Després de l’acord anunciat amb Cs, el partit no veu possible un acord amb els independentistes i s’ha decantat pel no.