Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

JxCat afirma que anirà a Europa a reivindicar l’autodeterminació

Erika Casajoana: “si Europa ha de ser un bastió de drets humans i de llibertat, primer ha de respectar aquests drets i llibertats al seu interior”

Redacció 07/05/2019
Els candidats al debat d'Iemed i Mònica Terribas

La candidata de JxCat a les eleccions europees Erika Casajoana ha afirmat que el seu objectiu al Parlament Europeu és situar el debat sobre l’autodeterminació de Catalunya a la UE. Ho ha fet en un debat sobre les eleccions europees del 26 de maig organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (Iemed). Durant una de les seves intervencions, Casajoana ha reconegut que el moviment independentista és un tema “poc popular” a Europa però que es presenten als comicis perquè en la UE es respectin els drets fonamentals de tots els europeus, inclosos els catalans, i que es reconegui el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

Segons ella, si Europa ha de ser un “bastió de drets humans i de llibertat, primer ha de respectar aquests drets i llibertats” al seu interior, en referència als presos independentistes.

Sola davant la resta

Segons Europa Press, el candidat del PP i exministre, José Manuel García-Margallo, i el de Cs , Javier Nart, han coincidit negant que això pugui paassar perquè consideren que Europa no fa cas a l’independentisme.

Tant el candidat dels comuns Ernest Urtasun com la del PSC Laura Ballarín han refusat aquestes qüestions en el debat i han apostat per impulsar més mesures socials des de la UE per recuperar la “ànima social” del projecte europeu.

També ho ha defensat el candidat d’ERC Jordi Solé, que ha advocat per augmentar el pressupost de la UE l’1% al 4% del PIB europeu, i ha acusat la justícia espanyola de no ser independent.