Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Junts reclama fer pinya davant l’allau de crítiques a Borràs: “Cal un front unitari per no tirar-nos a un tret al peu”

|

- Publicitat -

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha demanat un front unitari de suport a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, davant de les acusacions per suposades irregularitats quan era al capdavant de l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC). En roda de premsa, ha demanat a l’independentisme “fer pinya” i ha alertat que si no hi ha una reacció unitària serà “tornar-se a fer un tret al peu”. “És un cas clar de persecució política; no és un cas de corrupció, és polític”, ha denunciat. D’altra banda, s’ha referit als resultats del CEO que es van fer públics la setmana passada, en els que es constata una baixada del suport a la independència. Rius l’ha justificat per la “falta de concreció estratègica” de l’independentisme.

A més, ha assegurat que l’enquesta certifica “l’error” estratègic “d’ajornar la independència pretesament per eixamplar la base”. El portaveu també ha criticat que hi hagués “errors tècnics” en l’enquesta i ha demanat al director del CEO “seriositat i responsabilitat per no danyar la reputació” de la institució.

Publicitat

Front unitari en suport de Borràs

En relació als suposat fraccionament de contractes de Borràs, Rius ha recordat que en un inici la causa es va desestimar pels Mossos d’Esquadra, i que va ser el jutjat d’instrucció qui va encomanar la investigació a la Guàrdia Civil. Per al portaveu, la causa està “plagada d’irregularitats” en la tramitació.

Precisament per això ha reclamat a ERC i la CUP que formin part del front comú de defensa de la presidenta del Parlament, que podria veure’s apartada del càrrec si se li acaba obrint judici oral. Rius ha insistit que el cas s’emmarca en “la causa general contra l’independentisme” i ha recordat que ja s’ha hagut d’apartar de la política l’expresident de la Generalitat Quim Torra i l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà.

Et pot interessar  Borràs demana que s'aclareixin les responsabilitats d'Illa per la seva "presumpta mala gestió" durant la pandèmia

El canvi de posicionament sobre el Sàhara, un “greu error geoestratègic”

D’altra banda, Rius també ha recordat que el seu grup al Congrés ha signat una petició de compareixença amb altres grups del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre el canvi de posicionament respecte al dret a l’autodeterminació del Sàhara. Segons Rius, Sánchez és de la mateixa escola diplomàtica que el cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, i ha remarcat que “tots dos són un desastre”.

Rius ha alertat que és un error geoestratègic “molt greu” que es produeix precisament en plena crisi amb Rússia, un dels màxims exportadors de gas. El portaveu ha recordat que el moviment diplomàtic d’Espanya no ha agradat a Algèria, un altre exportador de gas.

El portaveu també ha dit que el govern espanyol ah demostrat “el menyspreu al dret a l’autodeterminació” i ha afirmat que “omple de pols sahariana la taula de diàleg”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut