Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Junts no pactarà amb partits que rebutgin l’autodeterminació

|

- Publicitat -

La ponència municipal que Junts per Catalunya ha debatut aquest dissabte en el seu segon congrés nacional, celebrat a L’Hospital de Llobregat, aposta per pactar “de forma molt prioritària” amb partits favorables a l’autodeterminació i contraris a la repressió en organismes supramunicipals com les diputacions, però sense vetar de forma rotunda altres fórmules. Així mateix, la ponència sectorial proposa eliminar l’impost de patrimoni i suprimir l’impost de successions i donacions. Segons ha detallat en roda de premsa el seu coordinador, l’exconseller Damià Calvet, també es planteja rebaixar els tipus màxim actual de l’IRPF del 50 al 45%. Ambdues propostes hauran de ser ratificades aquest diumenge en el plenari del congrés de la formació.

“Es prioritzaran sempre pactes amb partits amb què es comparteixi el mateix model de ciutat o de poble i que tinguin la independència de Catalunya dins el seu objectiu, però es respectarà l’autonomia local”, ha explicat el responsable de la ponència de Política Municipal, Jordi Fàbrega, en roda de premsa.

Publicitat

En el cas d’organismes supramunicipals, com els consells comarcals o les diputacions, el partit afirma que mentre hi hagi “exiliats i represaliats” es pactarà de forma “molt prioritària” amb partits que acceptin l’autodeterminació i condemnin la repressió, però sense tancar-se a altres opcions com la que governa actualment la Diputació de Barcelona, una suma del PSC i Junts.

Decisions “cas per cas”

Sobre casos com els de la Diputació de Barcelona, el responsable ponència política del partit, Aleix Sarri, ha detallat en roda de premsa que es prendrà “cada decisió cas per cas” en funció de l’anàlisi que es faci de l’acció de govern de cada cas. Preguntat per la premsa per aquest cas particular, Sarri ha apuntat que les esmenes de les bases que apostaven per revertir aquest acord han quedat “transaccionades” a l’escrit definitiu, que no ofereix un calendari sobre una eventual decisió.

Et pot interessar  El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament

Pel que fa a la proposta de consultar a les bases sobre la continuïtat de l’acord de Govern amb ERC, Sarri ha assegurat que la ponència política de Junts apunta que es valorarà el compliment del pacte que va facilitar la investidura de l’Executiu de Pere Aragonès, però sense donar data.

En referència a la denominada “taula de diàleg” entre la Generalitat i el govern de l’Estat, Sarri ha apuntat que el text doctrinal de Junts planteja que aquesta és ja una etapa superada.

“Exposem que la donem pràcticament per acabada perquè considerem que no ha donat fruits. Recordem que aquesta etapa de diàleg no va començar fa un any i mig, si no fa més temps que se’n parla. No hi ha hagut prou resultats tangibles i la donem per acabada”, ha apuntat el dirigent.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut