Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Junqueras i Romeva a l’atac: “Ens acusen d’uns delictes penats amb tants o més anys de reclusió que un assassinat”

El vicepresident i conseller legítims admeten per carta que els nou mesos de presó han reforçat les seves conviccions

|

- Publicitat -

Si la repressió judicial tenia com a objectiu que les conviccions dels presos i dels exiliats fes un pas enrere, la carta d’avui d’Oriol Junqueras i Raül Romeva a La Vanguardia constata el fracàs d’aquest intent.

El vicepresident i conseller legítims exposen que aquests nou mesos de presó han servit per reforçar “l’esperit i la convicció” que és la ciutadania qui ha de decidir en una societat democràtica el seu futur col·lectiu a través del vot: “Els barrots, per temps que els hàgim de patir, no les faran canviar”.

Publicitat

Els republicans, com digué l’expresident de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez el 28 de juliol en una carta al diari Ara, són conscients de la manca de garanties amb les quals seran jutjats, “ens acusen d’uns delictes penats amb punts o més anys de reclusió que un assassinat. No hem tingut una instrucció justa i també sabem que no tindrem un judici just. Mitja Europa ha evidenciat que els arguments que sustenten els suposats delictes que se’ns atribueixen no tenen base jurídica. Estem acusats d’uns delictes que no hem comès basats en una violència que no ha existit. La pròxima fase d’aquest procés serà una continuació del que hem vist fins ara: arbitrarietats i conjectures interessades”.

En aquest sentit, Junqueras i Romeva, asseveren que serà “un judici polític, una vergonya democràtica” que, sigui quina sigui la sentència, demana als ciutadans “una actitud cívica”, ja que el procés judicial tornarà a posar els ulls del món sobre Catalunya i serà una oportunitat per explicar que es vol una solució “democràtica” que passa pel diàleg i la negociació política.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya

Un procés judicial injust

“Sabem que no tindrem un judici just (…) Aquest judici inevitablement injust no ha de fer que renunciem a presentar els nostres arguments, i ja anticipem que demanarem la lliure absolució”. Tot i la manca de garanties d’un judici just, el vicepresident i el conseller legítims asseguren en aquest text publicat al diari del Grup Godó que “no ens doblegaran per anys de presó que ens demanen”: “Seguirem pensant un futur millor. Defensarem que votar en un referèndum i decidir és la millor solució possible i que si aquest referèndum no va poder ser acordat amb el govern espanyol no va ser per falta de voluntat per la nostra banda”.

Una tardor amb actitud cívica

El calendari polític preveu que aquesta tardor, amb l’inici dels judicis, es torni a escalfar l’ambient social. Davant de qualsevol reacció dels carrers, Junqueras i Romeva demanen una actitud “cívica”: “No deixeu que el rancor s’apoderi de vosaltres per injust que tot pugui ser. No permeteu que el ressentiment contra aquells que ens volen en la presó guiï els vostres passos”.

En aquest sentit, esperonen a transformar “la indignació en coratge i perseverança. La ràbia, en amor” davant una presó on cada dia que són privats de llibertat “és i serà una vergonya per a qui pretengui homologar-se a una democràcia de primera”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut