Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

[Imatges] Aquesta és la situació a la Jonquera ara mateix

Els Mossos d’Esquadra bloquegen l’autopista en sentit nord amb cinc furgones situades poc després del peatge

Redacció 11/11/2019
Manifestants agafant motxilles dels cotxes aquest 11 de novembre del 2019 a la Jonquera (Horitzontal)

El tall de trànsit a la frontera impulsat pel Tsunami Democràtic ja comença a tenir efectes a la Jonquera (Alt Empordà). Tot i que de moment l’N-II està neta i s’hi pot circular, poc després del peatge troncal de l’AP-7 en sentit nord hi ha cotxes atrapats. Molts dels seus ocupants són manifestants que volien sumar-se a l’acció, però que no poden anar més amunt perquè un cordó dels Mossos d’Esquadra –que han posat cinc furgones al mig de l’autopista- els hi impedeix. Els manifestants porten motxilles, mantes i fins i tot cadires. De moment, s’esperen a la calçada. Entremig dels vehicles, però, també hi ha qui s’ha vist atrapat. Camioners, treballadors que anaven a França o gent que marxa de vacances.

L’acció convocada pel Tsunami Democràtic, que talla l’AP-7 a la frontera, també té repercussions a la Jonquera. Sis quilòmetres més avall del tall, el trànsit a l’N-II de moment és fluid, però caldrà veure si la multitud de camions que s’hi han hagut de desviar acabaran provocant retencions importants (com ha passat en altres moments en què l’autopista s’ha tallat).

Sí que hi ha, però, conductors atrapats a l’AP-7. Es troben situats entre el peatge troncal de l’autopista i uns 300 metres més enllà, on els antiavalots dels Mossos d’Esquadra han fet un tall amb cinc furgones (per evitar que els vehicles pugin més amunt). Hi ha ben bé un centenar de vehicles atrapats, entre els quals una desena de camions.

Molts dels ocupants dels cotxes són manifestants que anaven a donar suport a l’acció del Tsunami. I això es veu perquè van preparats: porten motxilles, mantes, tendes de campanya i menjar. Alguns han optat per esperar-se a la calçada de l’autopista i d’altres han marxat.

Hi ha alguns cotxes que han aconseguit fer marxa enrere i just abans del peatge, passar a l’altre sentit de circulació per sortir de l’AP-7. Però són pocs.

I el tall també ha atrapat gent que anava a treballar o que marxava de vacances. Un d’ells, en Salvador Canya, que treballa en una metal·lúrgia, anava cap a Sant Cebrià i s’ha quedat al mig de l’autopista. “M’he trobat que en passar el peatge estava tancat; penso que podrien haver avisat una mica abans i desviar-nos per la nacional”, ha dit. Més enllà, d’això, paciència. “Mentre no netegin al darrere no podem fer res.

“Que tallin el que vulguin, però no l’autopista”

Més enfadat estava un camioner, en Sergio Navas, que anava al Voló a carregar àcid làctic amb el camió i que s’ha trobat amb el col·lapse. Des del Voló, havia de tornar cap a Barcelona. Però ara el seu camió es troba al mig d’aquesta zona del tall.

“Crec que aquesta no és la manera de protestar; ells que tallin el que vulguin, però no l’autopista, per què on queden els nostres drets?”, s’ha preguntat. I ha afegit, en referència als manifestants: “Tinc ganes de fondre’ls-hi els timpans amb el clàxon del camió perquè no vulguin ni baixar del cotxe”.

Entre mig dels qui estan atrapats hi ha un veí de Sabadell, en Dorian Nicolás, que amb un amic marxava amb autocaravana de vacances. Van fins a Salses. “Ens hem trobat aquí al mig; tinc l’aplicació del Tsunami, però no he vist que hi hagués res en aquesta zona”, ha dit.

Pla general del tall a l’AP-7 a El Pertús aquest dilluns 11 de novembre de 2019 amb els manifestants a la carretera i l’escenari. (Horitzontal)

Conductors atrapats a la Jonquera aquest 11 de novembre del 2019 (Horitzontal)

El cordó dels Mossos poc després del peatge de la Jonquera aquest 11 de novembre del 2019 (Horitzontal)

Manifestants intentant arribar al tall convocat pel Tsunami Democràtic i el cordó dels Mossos a la Jonquera aquest 11 de novembre del 2019 (Horitzontal)

Pla general de l’escenari que s’ha muntat al mig de l’autopista aquest dilluns 11 de novembre de 2019. (Horitzontal)

Imatge de dos vehicles tallant l’AP-7 al Pertús aquest 11 de novembre de 2019. (Horitzontal)

Imatge dels manifestants tallant l’AP-7 aquest 11 de novembre de 2019. (Horitzontal)

Tall de Tsunami a la Jonquera