Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Google continua discriminant el català i els catalanoparlants responen insistint-li perquè mostri resultats en català

Davant la flagrant discriminació al català per part de Google, Twitter s’ha omplert de missatges demanant a l’empresa que treballi per solucionar la situació

Maria Garcia 24/01/2023
Foto: Solen Feyissa / Unsplash

Setmanes enrere, es feia palès que el cercador més utilitzat i famós del món, Google, discriminava la llengua catalana relegant-la a un segon pla per darrere de la castellana, fins i tot quan les cerques es feien en català o el programari estava configurat en català. Sovint, els resultats en llengua catalana, tot i pertànyer a pàgines ben posicionades i amb un gran nombre de visites, es mostraven després d’altres resultats en anglès o francès.

La discriminatòria situació està motivada per un canvi en l’algoritme de Google, el qual, en ser secret, es desconeix i no pot configurar-se a gust de l’usuari. De fet, molts usuaris de Google van decidir traslladar el seu malestar a Twitter, tal com diversos experts recomanaven fer, per tal que l’empresa s’adonés de la gravetat de la situació i pogués tenir-ho en compte per tal de revertir-la. No obstant això, ha passat més d’un mes des que els usuaris van començar a presentar les seves queixes i, de moment, el cercador continua prioritzant els resultats de cerca en totes les llengües, excepte la catalana

Això ha fet que els usuaris tornin a Twitter a reclamar el seu dret d’accedir als resultats de cerca en català, tal com havien estat fent fins al mes de desembre, i demostrar així també que la llengua catalana és el primer idioma de milers de persones. Amb el missatge en anglès “Dear Google, my main language is Catalan. I am dissappointed to see that recently in my searches I frequently receive Spanish language page links above the same information in Catalan. Can you look into this? Thanks”, reclamen al cercador que treballi a trobar l’arrel del problema i posar fi a la discriminació lingüística cap al català.

El missatge s’ha compartit centenars de vegades a Twitter, i la campanya compta amb el suport de personalitats independentistes com el president a l’exili, Carles Pugidemont.

Softcatalà, l’organització per l’ús del català a les noves tecnologies, va poder constatar que aquesta realitat de discriminació lingüística des de Google afecta principalment als webs multilingües, com és el cas per exemple de la Viquipèdia, o de molts mitjans de comunicació. L’organització recomana, a banda d’informar a Google de la problemàtica, continuar utilitzant el cercador i fer les cerques en català, i no fer clic a la primera pàgina que aparegui, sinó navegar fins a trobar els resultats en català.