Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Forn fa una crida a la unitat independentista: “s’han d’abandonar les estratègies partidistes i el tacticisme”

|

- Publicitat -

L’exconseller d’Interior Joaquim Forn ha demanat a JxCat i ERC que “abandonin les estratègies partidistes i el tacticisme” i treballin per la “mateixa unitat d’acció” de l’1-O. En la seva compareixença a la comissió d’investigació del 155 al Parlament, Forn ha dit que dilluns va ser “un dia trist” en què l’independentisme no es va agradar a ell mateix en el ple en què Quim Torra ja no tenia l’acta de diputat. “Fa gairebé 27 mesos que soc a la presó i em sento amb el dret i l’obligació de dir que tornem a posar el país al centre del debat polític i que abandonem estratègies partidistes i tacticisme”, ha reblat. En aquesta línia, ha avisat que “el que està en joc és massa important i una part de la societat tens demana unitat”. “Hem arribat més lluny que mai, som més gent que mai i no tenim dret a malmetre tot el que hem guanyat”, ha conclòs.

En la seva intervenció, Forn ha denunciat que l’aplicació del 155 va “escapçar” el Departament d’Interior perquè va aturar molts projectes i ha assegurat que va suposar un “atac acarnissat” als Mossos d’Esquadra. Així, ha assegurat que Juan Antonio Puigcerver, màxim responsable d’Interior durant el 155, “venia a signar un cop a la setmana i després es desentenia del dia a dia del Departament”.

Publicitat

Això va provocar que projectes que necessitaven continuïtat quedessin “aturats” i també que projectes com el desviament dels camions de l’N-240 i N-340 a l’autopista per a reduir la sinistralitat s’ajornessin vuit mesos. “L’endarreriment va suposar que, malauradament, diverses persones perdessin la vida” en accidents de trànsit mentre no es va aplicar la mesura, ha lamentat. També ha denunciat que durant aquesta etapa es va prohibir la compra de munició i d’armes, “quan feia només dos mesos dels atemptats” de Barcelona i Cambrils, així com el retard en la compra de material, com ara màscares de protecció respiratòria o cascs i mànegues per als Bombers.

L’exconseller ha lamentat que els Mossos es van veure afectats també per una estratègia “sense precedents per a desprestigiar la policia catalana”, articulada des d’un espai polític, judicial i també mediàtic. En aquest sentit, ha recordat el cas contra els Mossos d’Esquadra pels informes de seguiments a personalitats unionistes que s’anaven a incinerar a finals d’octubre de 2017. Forn ha defensat que ell mateix va trucar a tots els presidents dels grups parlamentaris per comunicar-los que tindrien vigilància i protecció: “Ho sabien perfectament”, ha lamentat Forn, que també s’ha queixat per la informació “esbiaixada” després dels atemptats.

Et pot interessar  Anna Navarro aposta per impulsar la Marca Catalunya i que vagi més enllà de Barcelona

L’exconseller també ha criticat Ciutadans, PSC-Units i PPC per “amagar-se” i ser “incapaços d’aguantar un debat”, ja que no han assistit a la comissió d’investigació del 155 –excepte la formació taronja, que ha intervingut a primera hora del matí amb la compareixença d’Oriol Junqueras i després l’ha abandonat.

Forn: “Tot no ho hem fet bé, perquè si fos així jo no estaria a la presó”

Forn ha admès que s’ho ha passat malament durant tot aquest temps en sentir-se “indefens” davant “campanyes de difamació en mitjans o declaracions” que no podien contestar com calia perquè estaven pendents del judici al Tribunal Suprem. Amb tot, ha dit que la presó l’ha “enfortit” i que ara “pot anar amb el cap ben alt”, tot i que no ha rebutjat fer autocrítica. “Tot no ho hem fet bé, perquè si fos així, jo no estaria a la presó”, ha etzibat Forn, que ha garantit que “ho tornaria a fer”, només que ho faria “millor”. Com la resta de compareixents, ha assegurat que “cal diàleg i cal seure”, però que s’ha de fer partint que “d’unes idees” i “tenint clar” l’objectiu.

Després que Carles Riera (CUP) li hagi retret que el cos dels Mossos d’Esquadra “es mou dins de la lògica d’estricta obediència al marc jurídic i polític espanyols”, Forn ha replicat que les competències en seguretat ara no s’aconseguirien a Catalunya “ni de broma” i que “hi ha gent que està desitjant que aquestes competències les perdem”. “El que puc garantir és que quan no hi hagi Mossos i hi hagi un Pérez de los Cobos qualsevol, aleshores sí que patirem”, ha advertit. D’altra banda, ha admès que als Mossos “s’ha de millorar” però considera que “es va en la bona línia”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut