Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Estupefacció a l’Organització Mundial Contra la Tortura en veure Vox al judici de l’1-O

Afirmen que la presència de la ultradreta a la sala del TS demostra la naturalesa "altament política" del procediment

|

- Publicitat -

L’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) ha denunciat que la presència del partit d’extrema dreta Vox al judici de l’1-O demostra la naturalesa “altament política” d’aquesta causa. En una carta que el secretari general de l’entitat, Gerald Staberock, adreça al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l’OMCT condemna la presó preventiva “arbitrària” i “l’assetjament judicial” contra els líders de la societat civil Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, i en demana l’alliberament “urgent i immediat”. A parer de l’entitat, la causa contra els dos activistes suposa una “restricció desproporcionada” dels seus drets fonamentals de lliure expressió, assemblea pacífica i llibertat personal. A més, l’OMCT considera que els càrrecs contra ells “no tenen fonament” i que, per tant, han de ser retirats.

L’entitat es mostra també “particularment preocupada” pel fet que Cuixart i Sánchez siguin processats davant el Tribunal Suprem, les decisions del qual “no poden ser objecte d’apel·lació”, i reclamen que la seva causa sigui traslladada a Catalunya perquè puguin tenir la justícia de “doble grau” que garanteix la Constitució.

Publicitat

Un altre motiu de preocupació per a l’OMCT és el fet que els jutges del Suprem són nomenats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), òrgan escollit pel Congrés en un procés “qüestionat” a causa d’una “ingerència política” que pot “comprometre” la independència dels magistrats.

La carta també va adreçada a la fiscal general de l’Estat, María José Segarra, i al defensor del poble d’Espanya, Francisco Fernández Marugán.

Et pot interessar  El PSC lidera la intenció de vot entre els més joves, seguit de Junts, ERC i Vox
Publicitat

Opinió

Minut a Minut