Dimarts, 13 d'abril de 2021 - Edició 992
La República

Es tripliquen aquest curs les queixes per discriminació del català a les universitats

Plataforma per la Llengua explica que la majoria de queixes fan referència a la baixa oferta en català i a l’incompliment dels plans docents

Redacció
Redacció 15/10/2020
Alumnes d'esquenes en una classe a la Facultat d'Economia i Dret de la Universitat de Lleida per examinar-se dels primers exàmens de selectivitat. Imatge del 12 de juny de 2019. (Horitzontal)

La discriminació del català a les aules de les universitats catalanes es manté i s’intensifica. Per això, la Plataforma per la Llengua alerta dels incompliments freqüents de les normatives autonòmiques i universitàries en matèria de llengua. Així, mostra preocupació per un augment de les queixes d’estudiants que volen exercir el seu dret d’estudiar en la llengua pròpia del país. Segons dades de l’ONG del català, les queixes per discriminació lingüística han crescut un 135% durant aquest 2020, respecte de tot el 2019. L’any passat el total de queixes es va quedar en les 14. Aquest any, que encara no s’ha acabat, les queixes presentades ja són 37, un 165% més.

Les queixes més repetides són les que fan referència a l’incompliment del pla docent. Quan l’alumne es matricula en una assignatura, pot saber i escollir si s’imparteix en català i matricular-s’hi, però a la pràctica es fa en castellà, sovint perquè ho sol·licita una sola persona. L’alumnat veu així com el valor oficial -i vinculant- de la matrícula universitària queda menystingut, com també el seu dret a rebre un ensenyament universitari en català, quan prèviament així s’ha anunciat.

Altres queixes fan referència a les comunicacions digitals com correus electrònics informatius o notificacions a les xarxes socials que es reben en castellà. Missatges que sovint les universitats descriuen com “errors”. També hi ha problemes amb els materials que s’ofereixen. A la Plataforma per la Llengua han arribat casos d’alumnes matriculats en català que han rebut els materials d’estudi en castellà. I, finalment, el quart motiu més habitual en les queixes és la falta d’oferta d’assignatures en català, tal com passa sobretot en els estudis de Dret.

A Catalunya, l’Estatut, en el seu article 35.1, estableix que el català és la llengua vehicular de l’ensenyament universitari. La Llei 1/1998, del 7 de gener, de política lingüística, estableix en l’article 22.2 que el Govern de la Generalitat, les universitats i les institucions d’ensenyament superior, en l’àmbit de les competències respectives, han d’adoptar les mesures pertinents per tal de garantir i fomentar l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits de les activitats docents, no docents i de recerca, incloses les lectures de tesis doctorals i les oposicions. En la majoria de casos l’alumnat disposa d’un servei d’atenció als estudiants o d’una oficina de Política Lingüística per a fer arribar les seves queixes.