Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

ERC registra les esmenes a la malversació assegurant que es podria retornar al model d’abans de la reforma del PP

|

- Publicitat -

ERC ha registrat ja les esmenes a la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de malversació, segons les quals proposen rebaixar les penes en aquells casos en què no hi hagi ni enriquiment personal ni de tercers. Així, els republicans asseguren que es podria retornar al model que hi havia abans de la reforma que el PP de Mariano Rajoy va fer l’any 2015; aquest objectiu, per altra banda, és compartit amb Junts, que va reiterar-lo en les seves esmenes. Des d’ERC es defensa que els  canvis en la malversació que suggereixen beneficiaran els expresos i exiliats com el president Carles Puigdemont, perquè “ni es van enriquir ni van utilitzar recursos públics per a usos privats”.

Els republicans reiteren que l’objectiu global d’ERC pactant una reforma del Codi Penal amb el PSOE i Podem és “avançar en la desjudicialització de la vida social i política i limitar les potencials arbitrarietats de l’Estat per perseguir i reprimir el moviment independentista”. La portaveu del partit Marta Vilalta ha insistit en aquest punt durant una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha assegurat que les modificacions de la malversació permetran “reduir el marge” per “perseguir actuacions de forma arbitrària quan no s’ha produït aquest delicte”.

Publicitat

Amb tot, les esmenes “quirúrgiques” d’ERC intenten evitar que el delicte de malversació es faci servir amb “finalitats polítiques i arbitràries contra l’independentisme”. El grup republicà subratlla que “qualsevol passa que acosti a la desjudicialització i allunyi la capacitat repressiva de l’Estat és bona notícia” per a qualsevol moviment de protesta o dissidència política.

Els petits canvis que ERC proposa dins la reforma del delicte de desordres públics agreujats

D’altra banda, ERC també ha proposat petits canvis dins la reforma del delicte de desordres públic agreujats perquè “no es pugui deixar l’opció de criminalitzar el dret de proposta”. Així, han presentat una esmena que retoca la proposta inicial sobre el delicte de desordres agreujats que preveu una pena d’entre sis mesos i tres anys de presó quan s’actuï amb el fi “d’atemptar contra la pau pública, s’executin actes de violència o intimidació” quan s’obstaculitzin vies públiques “causant un perill per a la vida o salut de les persones” o “envaint instal·lacions o edificis”. Per al tipus de desordres agreujats, els fets podrien comportar una pena màxima de cinc anys de presó si són perpetrats “per una multitud que, per nombre, organització i propòsit, siguin idònies per afectar greument l’ordre públic.”

Et pot interessar  El PP no perd el temps i porta a la JEC la presentació de l'informe sobre el referèndum, abans fins i tot que tingui lloc

La nova esmena d’ERC presentada aquest divendres especifica que la intimidació hauria de ser de caràcter “greu” i que l’ocupació d’edificis també hauria de comportar un “perill per a la vida o per a la integritat física per a les persones” per ser considerada un delicte. També volen que es baixi la pena mínima pel tipus agreujat de 3 a 1 any, tot i que la màxima continuaria sent de 5 anys.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut