Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

ERC no presentarà finalment una esmena a la totalitat dels PGE

|

- Publicitat -

L’executiva d’ERC ha decidit finalment no presentar una esmena a la totalitat contra els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022 fruit d’un acord amb el Gobierno per “blindar amb quites el català a la Llei Audiovisual”. L’acord ha arribat després de setmanes de negociacions i negatives del Gobierno, i s’ha certificat només minuts abans que expirés el termini de presentació de l’esmena. La decisió d’ERC de no presentar l’esmena a la totalitat aplana el camí dels pressupostos al Congrés. Dijous es votaran les esmenes a la totalitat del PP, Vox, Junts i la CUP, entre altres, i previsiblement el Gobierno disposarà de prou suports per salvar el tràmit.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha explicat que l’executiu espanyol s’ha compromès a complir totes les qüestions pendents i a fixar una quota per al sector audiovisual en català “abans del 31 de desembre”. No ha aclarit quin serà el percentatge.

Publicitat

Pel que fa als incompliments, ha explicat que en tema de beques hi haurà “una transferència immediata de 18 milions d’euros”. A més, “es continuarà treballant” per el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital.

Rufián ha explicat que l’acord correspon només a la “primera fase” de la negociació, la de la tramitació dels comptes. Després ERC abordarà amb el Gobierno “reivindicacions socials molt fàcils d’assumir per un executiu progressista”.

Els republicans prenen aquesta decisió amb la referència dels pressupostos del 2021 ben recent, on el Gobierno està lluny de complir amb tot allò que havien promès, tal com vam enumerar a La República. Tal com ha explicat Rufián amb les beques, algunes d’aquestes promeses les han resolt a última hora per persuadir els republicans.

Et pot interessar  ERC avisa que "la sociovergència no és notícia" i assenyala la "unió" entre Junts i el PSC al llarg de la legislatura

La decisió d’ERC, per tant, aplana el camí dels pressupostos. El PNB ja ha anunciat que votarà en contra de les esmenes després que els nacionalistes bascos i el Gobierno hagin assumit un acord per al traspàs al govern basc de la gestió íntegra de l’Ingrés Mínim Vital (IMV). Bildu tampoc presenta esmena a la totalitat per “donar continuïtat a les converses de les últimes setmanes”, i podria votar en contra de les esmenes de la resta de formacions.

D’aquesta manera, el Gobierno en tindria prou amb el suport dels seus socis, ERC, el PDeCAT, PNB i Bildu per sumar 190 vots (120 del PSOE, 35 de Podem, 13 d’ERC, 4 del PDeCAT, 6 del PNB, 5 de Bildu, 2 de Més País, 1 de NC, 1 del BNG, 1 del PRC, 1 de Teruel Existe, i 1 de Compromís) i superar el tràmit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut