Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

ERC, JxCat, Bildu, CUP, BNG, Més País i Compromís demanen una comissió d’investigació sobre Juan Carlos I

La petició se suma a la que ha registrat aquest divendres Podem

Avatar
Agències 11/12/2020
Pla americà de Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu), Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat) i Nestor Rego (BNG) a la sala de premsa del Congrés abans de la lectura del manifest de rebuig al rei, el 3 de febrer del 2020 (horitzontal)

ERC, JxCat, Bildu, CUP, BNG, Més País i Compromís han registrat aquest divendres una nova petició de comissió d’investigació sobre la trama de suposades il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Aràbia Saudí. La petició se suma a una altra registrada per Podem per investigar l’ús de les targetes ‘black’ per part del rei emèrit.

La petició que signen ERC, JxCat, Bildu, CUP, BNG, Més País i Compromís repassa els escàndols que afecten els rei emèrit, des de la comissió de l’AVE a La Meca a les ‘targetes black’, i recorda que els moviments financers del compte bancari associat a les despeses d’aquestes targetes corresponen als anys 2016, 2017 i 2018 en què Juan Carlos de Borbón “ja no gaudia de la condició d’inviolable” després de la seva abdicació el 2014.

Per aquest motiu, i després que el rei emèrit hagi presentat una declaració per regularitzar 678.393,72 euros, “més enllà de les possibles responsabilitats legals i/o penals, el poder legislatiu té l’obligació d’investigar els fets per depurar les responsabilitats polítiques que se’n puguin derivar, així com per assumir les mesures que es considerin oportunes per fiscalitzar l’actuació de la Família Reial i persones vinculades i evitar que es puguin cometre actuacions il·legals i/o il·lícites aprofitant la situació privilegiada que ocupen”.

L’objectiu de la comissió seria “investigar les suposades irregularitats comeses per membres de la Família Reial així com pels seus còmplices”. També “l’origen i destinació dels fins i fluxos monetaris referits als registres d’ús de les anomenades ‘targetes Black’ i les seves possibles influències en política diplomàtica i comercial de l’Estat espanyol amb Aràbia Saudí”.

La comissió vol esbrinar si hi ha “estructures opaques” on participi el rei emèrit, així com trobar “possibles comptes irregulars” i determinar si hi va haver “blanqueig de capitals”. També saber si el rei emèrit va actuar com a comissionista i els beneficis que va obtenir d’aquesta activitat.