Edició 2043

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 28 de febrer del 2024
Edició 2043

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 28 de febrer del 2024

Entitats pel dret a l’habitatge carreguen contra el projecte de llei estatal i diuen que és “insuficient”

|

- Publicitat -

El conglomerat d’entitats que formen Crida a un Pacte per l’Habitatge han considerat insuficient el projecte de llei estatal d’habitatge perquè no dona resposta a les necessitats actuals.

En un comunicat, critiquen que no posa fi als desnonaments sense alternativa habitacional, tampoc no regula els preus dels lloguers ni estableix el lloguer social obligatori. Tot i això, la plataforma remarca que és urgent aprovar un marc normatiu que doni resposta a les necessitats en matèria d’habitatge i que es garanteixi el dret constitucional a un habitatge digne.

Publicitat

Ampliar el parc públic 

Les organitzacions han valorat que l’escàs parc públic no ofereix garanties per reallotjar persones en situació de vulnerabilitat que es vegin afectades per un llançament hipotecari o per impagament de lloguer. Per frenar aquest tipus de desnonaments, reclamen establir mesures més restrictives basades en una suspensió dels desnonaments, l’obtenció d’habitatge d’emergència i la corresponsabilitat de la propietat privada.

Les entitats socials han aportat esmenes referents a l’increment del parc públic d’habitatge, demanant al seu torn la cessió de tots els habitatges propietat d’entitats amb participació o control públic, entre elles la Sareb; així com la construcció de nous habitatges de protecció oficial, sector al qual s’hauria de destinar un mínim del 2% del PIB.

Mentre aquest objectiu no sigui assolible, defensen que cal establir mecanismes de regulació dels preus dels lloguers en les zones residencials més tensades del mercat i penalitzar l’habitatge buit. En aquest sentit, consideren un error polític haver “menyspreat” l’existència de la Llei catalana pel Dret a l’Habitatge del 2007.

Pressionen el PSOE 

Les organitzacions han reclamat al PSOE que accepti les esmenes plantejades per la ‘Iniciativa Llei Habitatge’. Així mateix, han demanat la presència d’aquestes organitzacions al Consell Assessor de l’Habitatge, previst per la norma.

El conjunt d’organitzacions catalanes s’han sumat també a la crida a la mobilització ciutadana per fer front a tots aquests problemes socials. La Crida està formada per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, ARRELS Fundació, ECOM, Fundació APIP-ACAM, Comissió Obrera Nacional de Catalunya, Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Associació Entrepobles, Observatori Desc, Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Barcelona, Unió General de Treballadors de Catalunya, Sindicat de Llogateres i l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut