Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els responsables del monestir de Poblet asseguren que els lladres no s’han endut documentació rellevant de Tarradellas

|

- Publicitat -

Els responsables de l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià han assegurat que els lladres no s’han emportat cap documentació històrica rellevant de l’expresident Josep Tarradellas, que va cedir el seu fons bibliogràfic i documental a la comunitat monàstica de Santa Maria de Poblet. Segons els treballadors, els delinqüents han obert un armari de seguretat ignífug que contenia documentació de Tarradellas, un llibre manuscrit de Josep Maria de Segarra o la carpeta que el lendakari Íñigo Urkullu va cedir amb material del seu paper durant el procés. Tot i això, l’abat de Poblet, Octavi Vilà, ha apuntat que no s’haurien endut res. Vilà també ha comentat que els assaltants han neutralitzat el sistema de seguretat.

L’entrada s’hauria fet la matinada de dissabte a diumenge. Segons ha detallat Vilà, l’assaltant o assaltants haurien saltat la muralla per accedir a la finca, després haurien forçat la porta que dona a la carretera i haurien accedit a l’interior de l’immoble per una finestra situada entre la planta baixa i el primer pis, a la part del darrere de la porta principal. A l’interior, haurien neutralitzat el sistema de seguretat col·locant portes i cartons als sensors. A l’edifici no hi ha càmeres de seguretat, si bé és una mesura que des del monestir ja fa temps que es treballa per tenir.

Publicitat

Aquest dilluns al matí, quan els treballadors de l’arxiu han arribat, s’han adonat que hi havia la finestra oberta. “Ens han vingut a buscar quan estàvem fent la missa conventual i hem pujat tots plegats”, ha comentat l’abat i president de l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. Segons ha comentat, s’han trobat obert un armari ignífug en el qual hi guarden documents i se n’han trobat per terra. Entre el material de Tarradellas hi havia el passaport que se li va fer a Madrid quan va tornar de l’exili el 1977.

Et pot interessar  Macabra troballa a Badalona: apareix un cap humà a l'entorn de Can Ruti

Des d’aleshores, la policia científica dels Mossos d’Esquadra ha estat analitzant la zona i recollint proves que puguin ajudar a esclarir la identitat de l’assaltant o assaltants, així com les seves intencions. “Les arxiveres diuen que no troben a faltar res. Hem de mirar exhaustivament les carpetes però sembla que hi és tot“, ha reconegut Vilà, que ha expressat la seva sorpresa pels fets. Segons ha dit, en veure la finestra oberta i que no hi faltava material han pensat “que potser era una bretolada”, però el fet d’haver anat “directament a l’armari i prendre tantes precaucions no és casualitat”, ha concretat.

De fet, l’abat ha comentat que la matinada de dissabte a diumenge va saltar una alarma de la planta baixa. Des de la companyia de seguretat es va avisar la directora de l’arxiu i, per protocol, van rearmar l’alarma. En cas que hagués tornat a saltar, per protocol s’hauria avisat els Mossos d’Esquadra, però en no haver-hi una segona advertència es va considerar una falsa alarma.

L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, ha celebrat que l’entrada finalment no hagi tingut conseqüències greus. “Estem a l’espera de l’informe policial”, ha dit amb prudència. La investigació segueix oberta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut