Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Els relats de les acusacions augmenten les ganes de declarar dels presos polítics

Les defenses admeten que el discurs marcadament polític de la Fiscalia demostra que no tenen cap argument jurídic que sustenti la rebel·lió violenta i els acusen de crear un relat fictici

|

- Publicitat -

Segona jornada del judici marcada per les paraules de Ministeri Fiscal, Advocacia de l’Estat i l’ultra dreta de VOX. Entre altres arguments, les acusacions han assegurat que el judici “no és contra l’ideari independentista” sinó pels delictes “greus” que presumptament s’han comés contra la democràcia i la Constitució espanyola.

Totes tres parts s’han fet un fart de repetir que “no és un judici polític sinó jurídic”. Tanmateix, menys l’Advocacia de l’Estat, que ha intentat construir un relat més tècnic, Fiscalia i VOX han posat el focus en motius molt més enllà del marc legal per sustentar les seves acusacions.

Publicitat

D’inici, el Fiscal Javier Zaragoza ha acusat els presos polítics d’atemptar contra l’ordre constitucional espanyol a través de la via unilateral. “Tot i que ser independentista no és delicte”, ha dit Zaragoza que trencar el diàleg i apostar per camins il·legals “sí que ho és”. Alhora, per reafirmar-se en que ha estat un procés violent, el Ministeri Fiscal ha culpat els líders independentistes dels mil ferits durant l’1 d’octubre. “Van llençar la gent al carrer utilitzant-los com a muralles humanes en contra de les actuacions judicials de les forces de seguretat espanyoles, sabent que això comportaria violència”, han dit des de la Fiscalia.
A més d’aquestes acusacions, la Fiscalia ha centrat la seva atenció en la suposada organització “coordinada i organitzada” de les Institucions i entitats que tenien “tot planejat, fins i tot l’ús de la violència”, per trencar amb Espanya.

Els presos volen parlar

Per tot plegat, veient que les acusacions han estat incapaces de plantejar res que faci tremolar el punt de vista dels dotze acusats, diverses fonts de les defenses han assegurat que els presos encara tenen més ganes de començar a declarar.

Per exemple, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart porten més d’un any expressant-se a través de cartes, entrevistes escrites o piulades. Per tot plegat, els seus equips legals asseguren que no veuen l’hora de poder respondre, en seu judicial, a les preguntes de “què va passar durant el procés”.

Et pot interessar  El Suprem cita Puigdemont i Wagensberg a declarar com a investigats de terrorisme en la causa del Tsunami

Ordre d’interrogatoris

El primer a ser cridat a declarar serà, si res no canvia en els plans del Tribunal, el vicepresident del Govern Puigdemont Oriol Junqueras. L’expectació, dins i fora de la Sala de Vistes, serà màxima per escoltar la veu del líder d’Esquerra Republicana.

El seguiran la resta de membres de l’executiu: Joaquim Forn (conseller d’Interior), Jordi Turull (Presidència), Raül Romeva (departament d’Exteriors), Josep Rull (Territori i Sostenibilitat), Dolors Bassa (consellera de Treball), Meritxell Borràs (Governació i Administracions Públiques), Carles Mundó (departament de Justícia) i Santi Vila (Empresa i Coneixement).

Seguidament, serà el torn dels líders socials Jordi Sánchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural). Per últim, la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Com seran les declaracions

També s’especula molt sobre les durades dels interrogatoris. El cert és que dependrà, en gran mesura, de a quines parts decideixin respondre els acusats i a quines no. Si bé a VOX, gairebé ningú té previst dirigir-li ni una sola paraula, les defenses encara no han desvetllat si pensen respondre o no a la Fiscalia.

En un principi, i provant que no hi ha res a amagar, gairebé tothom tenia previst respondre les preguntes dels fiscals presents. Tot i això, fins al moment de declarar no sortirem de dubtes. En qualsevol cas, es calcula que diversos dels interrogatoris poden durar tota una jornada sencera, sobretot aquells amb més càrrega i transcendència política.

Sigui com sigui, dijous 14 de febrer serà moment de sortir de dubtes i, també, serà moment de tornar a escoltar la veu dels nou presos i preses polítiques que duen més d’un any silenciats entre reixes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut