Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Els pagesos del Baix Segre preveuen collites un 30% superiors a les del 2022 malgrat la sequera

L'optimització del reg i les condicions climàtiques beneficien els cultius de cireres i albercocs al Baix Segre

|

- Publicitat -

Els pagesos del Baix Segre estan previstos de recollir una quantitat de cireres i albercocs un 30% superior a l’any anterior, malgrat les condicions de sequera. Aquesta zona s’abasteix d’aigua del canal Catalunya-Aragó, que, a diferència d’altres canals de reg com el d’Urgell o el de Segarra-Garrigues, no ha estat tancat completament, tot i que s’ha restringit a la meitat l’ús d’aigua per a fins agrícoles. Aquesta zona agrícola ha optimitzat els seus sistemes d’irrigació, utilitzant tècniques com el reg per goteig, la qual cosa ha permès als pagesos “sobreviure” a la sequera, segons Oriol Teixidó, un pagès de Seròs (Segrià). A més, la manca de pluges persistents, una situació que Teixidó reconeix com a “inusitada”, ha evitat que els fruits es trenquin i hagin de ser descartats. Aquest any, a mitjan campanya, la qualitat de les cireres és considerada “perfecta”.

El context de sequera d’aquest any ha afavorit una major producció i qualitat de les cireres i els albercocs al Baix Segre. Pel que fa a les cireres, la manca de precipitacions actual impedeix que la pell de la fruita es trenqui i fa que aquesta tingui una aparença menys aigualida, mantenint-la en millors condicions per al mercat, segons les explicacions de Teixidó. Per això, els pagesos preveuen una major collita de cireres aquest any, amb una producció que no ha estat minvada pels efectes de la pluja, una situació inèdita almenys a la seva finca. Tot i això, els pagesos de la zona reconeixen que estan dividits pel tema de la baixa pluviometria.

Publicitat

En aquest sentit, Teixidó es mostra optimista amb la campanya de la cirera ja que, fins ara, els preus són considerats “bons”, tot i que els costos de producció han augmentat significativament, tant en mà d’obra com en gasolina o electricitat. Pel que fa a les previsions per a la campanya de l’albercoc, que s’estendrà fins a l’agost, caldrà esperar per veure com afecten els preus i com es comporta la meteorologia.

Et pot interessar  Les reserves a les conques internes pugen tres dècimes per la pluja de dissabte, l'increment diari més alt en nou mesos

La zona agrícola del Baix Segre s’abasteix d’aigua del canal Catalunya-Aragó, el qual, malgrat algunes restriccions, continua obert per al reg. Els torns de reg s’han reduït a la meitat en comparació amb un any normal, arribant a aproximadament una hora i mitja per hectàrea, en lloc de les 3 o 4 hores diàries que solien utilitzar en anys anteriors. Així doncs, els agricultors d’aquesta zona consideren que l’ús de sistemes d’irrigació eficients, com el reg per goteig, els ha “salvat” aquest any, permetent-los mantenir la producció malgrat la sequera.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut