Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els joves ecologistes exigeixen als polítics que “actuïn ja” contra el canvi climàtic

|

- Publicitat -

El moviment ecologista juvenil està present a la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26) de Glasgow. Els joves activistes fan sentir la seva veu aquests dies als carrers, però també als passadissos del gran centre de convencions on els governs de tot el món negocien el futur del planeta.

“Els polítics han d’actuar ja”, exigeixen la Jada Kennedy i la Bo Adams Pandelaers en declaracions a l’ACN. Totes dues formen part del moviment estudiantil ‘Fridays for Future’, popularitzat per Greta Thumberg, i han viatjat fins a Glasgow des de Bèlgica per “pressionar” els dirigents i “sensibilitzar” sobre l’escalfament global. No tenen gaires “expectatives” en la COP26 per les “vagues” promeses dels líders, però veuen important ser-hi presents.

Publicitat

“Estem aquí per fer xarxa, treballar plegats i fer un front comú. Així, quan tornem a casa podrem fer més pressió i demanar més ambició”, defensa la Jada, una jove de 20 anys nascuda a Nova York i ara establerta a Brussel·les. Amb 16 anys, la Bo té “esperança” en la gent que ha conegut aquests dies a Glasgow i confia que les manifestacions pel clima de divendres i dissabte tinguin impacte: “Els joves podem ser un exemple per als polítics”.

La Jada lamenta que els líders hagin anat a Glasgow “amb les decisions ja preses” i veu “molt difícil” que es pugui fer un canvi real en aquesta trobada internacional. “El llenguatge que utilitzen els dirigents mundials és molt ambigu”, es queixa. En aquest sentit, creu el canvi climàtic també ha de comportar “un canvi en el sistema polític”.

En les reunions que han mantingut amb polítics aquests dies, la Bo ha pogut veure que alguns comencen ser més receptius a les seves reivindicacions i a les seves angoixes pel futur negre que pronostiquen els científics. Però no tots. Per això, aquests pròxims dies sortiran al carrer per exigir que passin de les bones paraules a l’acció.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut