Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els indults, en perill: El TS rebutja apartar la magistrada conservadora i diu que la seva imparcialitat “no està compromesa”

|

- Publicitat -

La Sala III del Tribunal Supremo ha desestimat la recusació que la Fundació Catalana de l’Esplai (FUNDESPLAI) havia presentat contra la magistrada conservadora Inés Huerta Garicano per impedir que formi part de les deliberacions sobre els recursos presentats per PP, Cs, Vox i l’exdelegat de l’executiu espanyol Enric Millo, entre altres, contra els indults als condemnats pel procés.

Garicano és una peça clau de les deliberacions perquè va substituir la jutgessa progressista Ángeles Huet, fet que ha provocat un canvi en les majories que permet que el sector conservador forci ara la revisió dels indults a partir de juny.

Publicitat

El Supremo té sobre la taula 67 recursos de formacions polítiques i entitats contra els indults. Al mes de gener la majoria progressista de la Sala del Contenciós-Administratiu va tombar tots els recursos presentats pels partits de la dreta per manca de legitimació, però al febrer, amb el canvi de Huerta per Huet, es va inclinar per revisar el cas.

La recusació de la Fundació Catalana de l’Esplai contra la magistrada Huerta hauria impedit el canvi de tornes. Es basava en el fet que Huerta era membre de la Junta Electoral Central (JEC) els anys 2019 i 2020, quan aquest organisme va impedir amb el seu vot que Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn poguessin formar part de les llistes electorals.

A la seva interlocutòria, la Sala III del Supremo assegura que la petició de la Fundació Catalana de l’Esplai no té fonaments perquè “està basada en suspicàcies” que no responen a cap “dada objectiva” i només busca de manera “infundada” demostrar una pèrdua d’imparcialitat de la magistrada.

Et pot interessar  17A, un crim d’estat? (2): PSOE i PP van pactar blanquejar el crim d’estat de l’11M

Segons la interlocutòria, sostenir que Huerta ha perdut la imparcialitat per la seva participació en les resolucions de la JEC “no té cap mena de lògica” perquè el fet que no es permetés que els presos formessin part de les llistes electorals “no incideix en res” en la qüestió dels indults. La imparcialitat de Huerta, assegura el Supremo, “no està compromesa”. Ara, obrirà el procés d’estudi dels recursos i pròximament demanarà a l’Advocacia de l’Estat que presenti al·legacions.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut