Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els forns de pa s’aturen per denunciar l’encariment de l’energia i les matèries

|

- Publicitat -

Diferents sectors convoquen aturades per denunciar l’encariment del cost de la vida, els baixos salaris i la crisi energètica, entre d’altres coses. L’últim sector que ha decidit convocar una aturada són les fleques, una aturada motivada per l’encariment de l’energia i de les matèries primeres, que ha portat a una situació “insuportable”, segons el Gremi de Forners de Lleida. L’aturada serà el pròxim divendres, 28 d’octubre a les 12 del migdia, i durarà 15 minuts, i tindrà lloc a la plaça Sant Joan de Lleida. Amb aquesta aturada, els professionals del sector volen reclamar a les administracions que adoptin mesures que es tradueixin en una baixada efectiva del preu de la factura de la llum.

L’acció està coordinada per la Confederació estatal de flequers, CEOPPAN, i porta el lema ‘Sense llum no hi ha pa’, per tal d’apel·lar les administracions perquè plantegin mesures per reduir el preu de l’energia. “No podem generar tants diners com costa la llum”, explica la presidenta del Gremi de Forners de Lleida, Pilar Marqués, que qualifica la situació “d’insuportable”. Marqués lamenta que diversos associats ja han abaixat la persiana perquè no podien fer front a l’increment del preu de l’energia.

Publicitat

Tal com recull l’ACN, el preu de la llum s’ha encarit prop del 300% en els últims vuit mesos, i les matèries primeres un 40%. El preu del pa que el consumidor paga, en canvi, només ha pujat un 7%, amb un preu d’1,30 euros, i des del gremi diuen que no poden incrementar-lo més, ja que es quedarien sense clients.

Els forners i forneres, tot i haver expressat a les administracions el malestar que aquest context els suposa pels seus negocis, diuen sentir-se “abandonats” per aquestes, i que l’única resposta que han rebut ha estat el silenci. Marqués manifesta que, de mantenir-se aquesta situació, en el pitjor dels casos moltes fleques “hauran de tancar”, tal com ja han fet algunes. Altres han optat per avançar la jubilació.

Et pot interessar  Bon ambient a Lleida per la diada de Sant Jordi malgrat ser dia laboral

Així doncs, a les 12 del migdia del proper divendres, 28 d’octubre, les fleques d’arreu de l’Estat aturaran la seva activitat durant 15 minuts, apagant també la llum, per denunciar l’augment del preu de l’energia i de les matèries primeres que viuen des del passat mes de febrer.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut